Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Roger Waters



Ο George Roger Waters γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1943, στο Surrey της Αγγλίας. Ο πατέρας του (Eric) σκοτώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Waters ήταν πέντε μηνών, και η μητέρα του (Mary) πήρε τον ίδιο και τον μεγαλύτερο αδελφό του και μετακόμισαν στο Cambridge. Ο Waters πήγαινε στο δημοτικό και το γυμνάσιο μαζί με τον Syd Barrett, και γνώρισε τον David Gilmour, που ζούσε επίσης σε κοντινή απόσταση. Αφού αποφοίτησε, ο Waters πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Regent Street Polytechnic (το τωρινό Πανεπιστήμιο του Westminster), όπου γνώρισε και τους Nick Mason και Richard Wright.
Μετά από ένα χρόνο στο Λονδίνο, οι Waters, Mason και Wright έφτιαξαν μια μπάντα, τους Sigma Six, μαζί με τους Keith Noble και Clive Metcalfe, οι οποίοι σύντομα αποχώρησαν και και μετά από διάφορες αλλαγές στη σύνθεση, το 1965, με την συμμετοχή και του Syd Barrett στην ομάδα, δημιουργήθηκαν οι Pink Floyd.
Το μόνο τραγούδι, στο ντεμπούτο άλμπουμ των Pink Floyd,που δεν γράφτηκε από τον Barrett αλλά από τον Waters, ήταν το “Take Up Thy Stethoscope and Walk” Μετά την αποχώρηση του Barrett, ο Waters έγινε ο αρχηγός του συγκροτήματος, και πήρε αυτός τον έλεγχο στα χέρια του. Έγραψε τα περισσότερα από τα τραγούδια ταων άλμπουμ “The Dark Side of the Moon“,“Wish You Were Here“,“Animals“ και “The Wall“ και όλα τα τραγούδια του “Final Cut“.
Μετά την κυκλοφορία του “Final Cut“, ο Waters ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει το 1985, και ξεκίνησε μια νομική μάχη για να εμποδίσει τα υπόλοιπα μέλη να χρησιμοποιούν το όνομα “Pink Floyd“. Έχασε τελικά την υπόθεσή, αλλά διατήρησε τα δικαιώματα στο “The Wall“.
Το 1984, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ  του Waters, το “The Pros and Cons of Hitchhiking“, με τον Eric Clapton στην κιθάρα, και άρχισε να περιοδεύει. Το άλμπουμ και η  περιοδεία δεν πήγαν καθόλου καλά και ο Waters έχασε περισσότερα από 600.000 δολάρια. Το δεύτερο άλμπουμ του, “Radio K.A.O.S“, τα πήγε κάπως καλύτερα.
Την άνοιξη του 1990, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου (1989), ο Waters οργανώθηκε το “The Wall Live in Berlin”, μια φιλανθρωπική συναυλία που παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές και ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές. Ήταν μια παράσταση που συμμετείχανπολλοί γνωστοί μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι Joni Mitchell, Van Morrison, Cyndi Lauper, Bryan Adams και Sinéad O'Connor, καθώς και μια ορχήστρα της Ανατολικής Γερμανίας, μια Σοβιετική μπάντα και αμερικάνικα στρατιωτικά ελικόπτερα, αλλά οWaters σνόμπαρε τους πρώην συνεργάτες του.
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το “Amused to Death“, το πιο επιτυχημένο σόλο άλμπουμ του. Αυτό ήταν το τελευταίο στούντιο άλμπουμ του μέχρι το 2005, όταν κυκλοφόρησε το “Ça Ira“, μια όπερα σε τρεις πράξεις, για τη Γαλλική Επανάσταση.

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου