Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Bruce Springsteen

Ο Bruce Frederick Joseph Springsteen, γεννήθηκε 23 Σεπτεμβρίου 1949 στο New Jersey, από γονείς με ιρλανδική ολλανδική και ιταλική καταγωγή και ανατράφηκε ως καθολικός.
Αποφάσισε να μάθει μουσική, όταν, στην ηλικία των επτά, είδε τον Elvis Presley στο "Toast of the Town" (1948). Όταν ήταν 13, αγόρασε την πρώτη του κιθάρα για 18 δολάρια. Όταν ο Bruce ήταν 16, η μητέρα του πήρε ένα δάνειο και του αγόρασε μια καλύτερη κιθάρα (Kent) για 60 δολάρια.
Το 1965, έγινε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος "The Castiles"και αργότερα ο τραγουδιστής της μπάντας. Οι "Castiles" ηχογραφούν δύο καινούρια τραγούδια στο δημόσιο στούντιο ηχογράφησης του Brick Township, στο New Jersey. Από το 1969 έως το 1971 είχαν μαζί με τους  Steven Van Zandt, Danny Federici και Vini "Mad Dog" Lopez μια μπάντα που ονομάζονταν, αρχικά, "Child", και μετονομάστηκε αργότερα σε "Steel Mill", όταν ο κιθαρίστας Robbin Thompson προστέθηκε σ’αυτή.
Το 1972, υπέγραψε συμβόλαιο με την "Columbia Records" και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του, "Greetings from Asbury Park, N.J.", μαζί με τους μουσικούς απ’ το New Jersey, που  αργότερα θα ονομάζονταν "The E Street Band" τον Ιανουάριο του 1973. Το άλμπουμ έκανε επιτυχία· το δεύτερό τους, το "The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle", κυκλοφόρησε  τον Σεπτέμβριο του 1973, αλλά είχε μικρή εμπορική επιτυχία. Τον αύγουστο του 1975, κυκλοφορεί το τρίτο τους άλμπουμ, με τίτλο «Born to Run", με μεγάλη επιτυχία για τον Springsteen και την μπάντα.
Το 1977, επιστρέφει στο στούντιο, μετά από μια νομική μάχη δύο ετών με τον πρώην διευθυντή του Mike Appel, και ηχογραφεί το άλμπουμ, "Darkness on the Edge of Town", που κυκλοφόρησε το 1978 που αποτελεί αποφασιστική καμπή στην καριέρα. Το 1980 ήρθε η κυκλοφορία του "The River", που πούλησε καλά και στη συνέχεια του "Nebraska", το οποίο είχε μικρή εμπορική επιτυχία. Ο Springsteen επέστρεψε στην επιτυχία, το 1984, με το "Born in the USA", το οποίο πούλησε 15 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ και είχε επτά top ten singles. Είναι ένα άλμπουμ, από κείνα, με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. 
Μετά την τεράστια επιτυχία του "Born in the USA" κυκλοφόρησε ένα πιο ήπιο άλμπουμ το 1987, το "Tunnel of Love", το οποίο περιελάμβανε τραγούδια για την αγάπη που χάνεται και τις προκλήσεις της αγάπης, μετά το διαζύγιό με την πρώτη σύζυγό του, Julianne Phillips. Το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1992, "Lucky Town" και "Human Touch" ήταν επίσης δημοφιλή· το "Human Touch", μάλιστα, έγινε το νούμερο ένα άλμπουμ, με τις καλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Το 1994 κέρδισε το Όσκαρ για το τραγούδι "Streets of Philadelphia" που ακουγόταν στην ταινία "Philadelphia" (1993).
Το 1995, κυκλοφόρησε το άλμπουμ "The Ghost of Tom Joad", το οποίο ήταν, ως επί το πλείστον, ένα solo guitar album και ήταν εμπνευσμένο από το "Journey to Nowhere: The Saga of the New Underclass," ένα βιβλίο του, βραβευμένου με Pulitzer συγγραφέα, Dale Maharidge. Μετά από πολλά χρόνια επανενώθηκε με την "E Street Band" σε  μια επιτυχημένη περιοδεία η οποία κατέληξε στο "Madison Square Garden" της Νέας Υόρκης, το 2000.
Το 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο στούντιο άλμπουμ με την πλήρη μπάντα μετά από πάνω από 18 χρόνια, το  "The Rising", που έκανε εμπορική επιτυχία. 
Το 2005 κυκλοφόρησε το τρίτο folk άλμπουμ του (μετά τα "Nebraska" και "The Ghost of Tom Joad"), με τίτλο "Devils & Dust" και ακολούθησε τα "We Shall Overcome: The Seeger Sessions" το 2006 και "Magic" το 2007. Το 16ο άλμπουμ του θα κυκλοφορήσει στις 27 Ιανουαρίου 2009 και ονομάζεται "Working on a Dream".

ΠΗΓΗ: http://www.imdb.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου