Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Otis Redding



Ο Otis Ray Redding Jr. γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1941, στο Dawson, της Georgia.
Όταν ήταν 5 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο  Macon, όπου και μεγάλωσε ακούγοντας μουσική του Sam Cooke και του Little Richard. Στα τέλη του 1950, ο Redding προσχώρησε στους Upsetters, το συγκρότημα που είχε προηγουμένως συνόδευε το Little Richard.
Το 1960, η Otis Redding μετακόμισε στο Los Angeles, όπου άρχισε να ξεχωρίζει. Επέστρεψε στη Georgia ένα χρόνο αργότερα και ηχογράφησε το "Shout Bamalama" Τότε ήταν που ο φίλος του, κιθαρίστας, Johnny Jenkins προστέθηκε σ το συγκρότημα του Redding, τους "Pinetoppers". Κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης του Jenkins, στα  στούντιο της Stax στο Memphis, ο Redding τραγούδησε μια μπαλάντα που είχα γράψει ο Jenkins,  το "These Arms of Mine". Το τραγούδι γρήγορα ανέβηκε, στο Νο 20 στα R & B charts, το 1963.
Ο Redding ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις με δικά του τραγούδια στη Stax, παίζοντας και κιθάρα. Ήταν γνωστός για την ενέργειά του στο στούντιο και, το 1965, ηχογράφησε το άλμπουμ  "Otis Blue: Otis Redding Sings Soul" σε μια μέρα. Κυκλοφόρησε επίσης το "I've Been Loving Your Too Long (to Stop Now)" την ίδια χρονιά, και το "Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song)", ένα χρόνο αργότερα.
Το 1967, ο Redding κυκλοφόρησε ένα επιτυχημένο άλμπουμ ντουέτο με την Carla Thomas. Την ίδια χρονιά, έκανε την παραγωγή στο άλμπουμ του Arthur Conley "Sweet Soul Music,", το οποίο πήγε στο Νο 2 στα charts της R & B. Πολλοί καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από τον Redding και την Aretha Franklin για την απόδοση του τραγουδιού, "Respect", που έγινε θρύλος. Πιστεύοντας ότι μπορεί να αποδώσει εξ ίσου καλά και πίσω απ’ τη σκηνή, ο Redding έστησε τη δική του δισκογραφική εταιρία, την Jotis Records.
Εκτός από τις πωλήσεις, η μαγευτική σκηνική παρουσία του Redding και η ειλικρινής ερμηνεία του τον έκαναν διάσημο. Στις 17 Ιουνίου του 1967, ο Redding συμμετέχει στο "Monterey International Pop Festival", όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Το συναισθηματικό ύφος και η δυναμική ερμηνεία του έγιναν συνώνυμα της soul μουσικής.
Στις 6 Δεκεμβρίου 1967, ο Redding ηχογραφεί το "(Sittin' on) The Dock of the Bay". Το τραγούδι έφτασε στο Νο 1 των pop και R&B charts, τον επόμενο χρόνο, αλλά ο Redding δεν θα ζήσει για να δει την επιτυχία του. Τέσσερις ημέρες μετά την ηχογράφηση στις 10 Δεκεμβρίου του 1967 ο Redding και τέσσερα μέλη της μπάντας του, των "Bar-Keys", σκοτώθηκαν όταν το ναυλωμένο αεροπλάνο τους έπεσε σε μια λίμνη στο Wisconsin...

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου