Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Billy Preston


Ο Billy Preston γεννήθηκε, ως William Everett Preston, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1946, στο Houston του Texas.
Η οικογένεια μετακόμισε στο Los Angeles, όταν ο Preston ήταν πολύ νέος. Εκεί ο Preston  ξεκίνησε να παίζει πιάνο, σε ηλικία 3 ετών. Στα 10 του, έπαιζε με την τραγουδίστρια των  gospel, Mahalia Jackson. Εμφανίστηκε επίσης στην τηλεόραση και στην ταινία "St. Louis Blues".
Το 1962, Preston έκανε περιοδεία με τη μπάντα του Little Richard. Συναντήθηκε με τους Beatles και έπαιξε με το συγκρότημα στο Αμβούργο, και άρχισε την ηχογραφεί λίγο αργότερα. 
Το 1963, έπαιξε στο κλασικό άλμπουμ του Sam Cooke "Night Beat". 
Το 1967, εντάχθηκε στη μπάντα του Ray Charles και άρχισε να έχει ζήτηση σαν studio musician.
Μεταξύ των συγκροτημάτων που συνεργάστηκε ο Preston ήταν οι Beatles, οι οποίοι του ζήτησν να παίξει στα άλμπουμ τους "Abbey Road" και "Let It Be". Ο Preston έκανε σημαντικές συνεισφορές στα κομμάτια "I Want You" και "Something" και το 1978, εμφανίστηκε, ως Sgt. Pepper,  στην ταινία "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".
Ο Preston ηχογραφεί,  ως σόλο καλλιτέχνης,  για την Apple Records και την A & M των Beatles. Στις μεγάλες επιτυχίες του περιλαμβάνονται τα τραγούδι του 1972 "Outa-Space", το οποίο κέρδισε βραβείο Grammy, "Will It Go Round in Circles" και "Nothing from Nothing" Τον Οκτώβριο του 1975, ο Preston εμφανίστηκε ως φιλοξενούμενος μουσικός στο πρώτο επεισόδιο του "Saturday Night Live". Επίσης, την ίδια εποχή, συνέχισε να περιοδεύει και να ηχογραφεί με συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones.
Το έργο του Preston επηρέασε μουσικούς πέρα από τη σφαίρα της rock, soul και funk. Ο Miles Davis είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον Preston κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, τιμώντας τον με το κομμάτι "Billy Preston" , στο άλμπουμ  του "Get Up With It", του 1974.
Μετά το 1976, η καριέρα του Preston άρχισε να φθίνει, αλλά συνέχισε να εργάζεται τόσο ως studio musician και τραγουδοποιός. 
Το 1990, ανέκαμψε συναυλιακά και δισκογραφικά μόνος του ή με παλιούς φίλους, όπως οι Ringo Starr, Johnny Cash και Eric Clapton, για το υπόλοιπο της κριέρας του.
Δυστυχώς και ο Preston μπλέχτηκε με τα ναρκωτικά στη δεκαετία του ‘90 και συνελήφθη αρκετές φορές  και άρχισε θεραπεία για απεξάρτηση από κοκαϊνη . 
Το 1991, συνελήφθη και για σεξουαλική επίθεση σε έφηβο αγόρι.
Η μεταμόσχευση νεφρού, που έκανε το 2002, δεν έλυσε το πρόβλημα, που είχε με τα νεφρά του στα τελευταία του χρόνια κι έτσι, στις 6 Ιουνίου του 2006, πέθανε στο Scottsdale της Arizona …

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου