Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Jerry Lee Lewis

Ο Jerry Lee Lewis γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1935.
Το 1954 ξεκινάει την καριέρα του ως τραγουδιστής και πιανίστας της ροκ και κάνει αρκετές επιτυχίες. Το 1957 έρχεται η παγκόσμια αναγνώριση με δύο θρυλικά τραγούδια: Whole lotta shakin’ goin’ on και Great balls of fire.
Η καριέρα  του Jerry Lee Lewis ξεκίνησε στο Μέμφις, με την ηχογράφηση στην Sun Records το 1956. Το πρώτο χιτ του έγινε το single «Crazy Arms» το 1956 και το επόμενο «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On» το 1957 έγινε και η σημαία του τραγουδιστή.Ακολούθησαν με την ίδια επιτυχία και τα τραγούδια  «Great Balls Of Fire», «Mean Woman Blues», «Breathless», «High School Confidential» που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της Rock and roll.
 Επειδή ήταν ένας πολύ καλός πιανίστας, δεν μπορούσε να απομακρυνθεί από το πιάνο κατά την διάρκεια της συναυλίας κι έτσι έβγαζε όλη την εκρηκτική ενέργεια του, στο παίξιμο που πολλές φορές έφτανε σε ακραίους τρόπους όπως τα χτυπήματα με το πόδι και το κεφάλι στα πλήκτρα. Γι’ αυτό και του δόθηκε το ψευδώνυμο “The Killer”!
Στο απόγειο της δημοτικότητάς του αποφασίζει να παντρευτεί για τρίτη φορά στη ζωή του! Ήταν 22 ετών και είχε ήδη παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές και είχε δύο παιδιά. Αυτή τη φορά παντρεύτηκε την δεκατριάχρονη πρώτη ξαδέρφη του! Όταν ο Τύπος το έμαθε, κυριολεκτικά τον ξέσκισε. Τα ραδιόφωνα αρνούνταν να παίξουν τα τραγούδια του και ακυρώνονταν όλες οι ζωντανές του εμφανίσεις και τον αναγκάζουν σε διακοπή της περιοδείας και την άμεση επιστροφή του στην πατρίδα όπου και εκεί τον περιμένει παρόμοια υποδοχή. Οι πωλήσεις των δίσκων του έπεσαν στο μηδέν. Επανέκαμψε τη δεκαετία του 60 με αρκετές επιτυχίες και τη δεκαετία του 70 έκανε νέα καριέρα με αναρίθμητες επιτυχίες στο χώρο της country. Μόνο ο Alan Freed ένας από τους διάσημους disk jockeys εκείνης της εποχής, έμεινε πιστός στον μουσικό και συνέχισε να βάζει τα τραγούδια του. Ο Jerry Lee Lewis παντρεύτηκε την ξαδέλφη του, ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος με την Jane Mitcham. Το 1960 κι ενώ  το σκάνδαλο είχε σιγά-σιγά ξεχαστεί, ο Jerry Lee Lewis αποκτά ξανά μεγάλη δημοτικότητα στο ευρωπαϊκό κοινό και ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία. Το 1963 ο Jerry Lee Lewis χώρισε από την δισκογραφική εταιρία του Sun Records και άρχισε την αναζήτηση για νέους δρόμους. Μετά από μια σειρά από πειραματισμούς στρέφεται όπως πολλοί άλλοι της ροκ μουσικής και στην κάντρι, όπου τον περιμένει μεγάλη επιτυχία. Το 1968 το όνομα Jerry Lee Lewis εμφανίστηκε στις πρώτες θέσεις των τσαρτ της κάντρι με το σινκλ  «What’s Made Milwaukee Famous (Has Made a Loser Out of Me)».
Το 1971 το σινγκλ του Jerry Lee Lewis «Would You Take Another Chance on Me»/«Me and Bobby McGee» γίνεται χρυσό. Το 1973 το σινγκλ «Chantilly Lace» ανεβαίνει στην κορυφή του country chart Billboard όπου παραμένει για 3 εβδομάδες.
Το 1986 δημιουργείται το Rock and Roll Hall of Fame, και ο Jerry Lee Lewis έγινε ένα από τα 10 πρώτα μελή του. Τρία χρόνια αργότερα και βασισμένη στο βιβλίο της Myra Gale Brown, βγαίνει μια ταινία-βιογραφία για τον Jerry Lee Lewis με τον τίτλο Great Balls Of Fire που πιάνει την περίοδο από τα παιδικά του χρόνια έως την εποχή του σκανδάλου. Τον ρόλο του Jerry Lee Lewis υποδύεται ο Dennis Quaid ενώ τον ρόλο της Myra Gale Brown η Winona Ryder. Ειδικά για την ταινία, ο Lewis ηχογραφεί ξανά τα πιο γνωστά του τραγούδια. Στον Lewis δόθηκε επίσης ένας ιδιαίτερος ρόλος στην βιογραφική ταινία Walk the Line για την ζωή του Johnny Cash. Τον Μάρτιο του 2010 κυκλοφόρησε το καινούριο CD/DVD του Jerry Lee Lewis, στο οποίο συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους οι Neil Young, Kid Rock και Kris Kristofferesen.

ΠΗΓΗ: http://www.tralala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου