Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Nick Cave



Ο Nick Cave γεννήθηκε στην Warracknabeal, της Αυστραλίας, στις 22 Σεπτέμβρη του 1957. Μαζί με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του και η μικρότερη αδελφή, Στο γυμνάσιο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Cave συνάντησε τον Mick Harvey, και μαζί σχηματίζουν την πρώτη τους μπάντα, που την ονομάζουν "The Boys Next Door". Πρώτη ηχογράφηση του συγκροτήματος ήταν μια διασκευή του "These Boots Are Made for Walking" (1978), και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ, "Door, Door". Μετά από το γυμνάσιο, οι "Boys Next Door" γίνονται "The Birthday Party" και η μπάντα μετακομίζει στο Λονδίνο.
Οι "Birthday Party",εμφανίζονται με μια  αλλαγή του ρυθμού, από την επικρατούσα στα '80s post-punk σκηνή, με blues και jangling rock επιρροές. Πρώτο LP τους, το "Prayers on Fire", που ακολουθήθηκε από το "Junkyard" το 1982 και το "Mutiny", ένα EP το 1983. Αυτό  ήταν όλο για τους "Birthday Party", που διαλύθηκαν το 1983.
Μετά τη διάλυση της μπάντας, ο Cave μετακόμισε στο Λος Άντζελες όπου έστησε τη νέα του μπάντα, τους "Nick Cave and the Bad Seeds". Ο Mick Harvey ήταν ένας από τους Bad Seeds, στους οποίους προστέθηκε και ο Blixa Bargeld, των "Einstürzende Neubauten", μιας θρυλικής γερμανικής industrial μπάντας.
Το πρώτο άλμπουμ του μέου συγκροτήματος είναι το "From Her To Eternity" (1984) με έναν πιο εκλεπτυσμένο ήχο από εκείνο των "Birthday Party". Το συγκρότημα από το Λος Άντζελες στο Βερολίνο, και εκεί ο Cave ξεκίνησε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, το "And the Ass Saw the Angel".
 Ο Cave δεν έπαψε, βέβαια, να ασχολείται με τη μουσική· το 1985, κυκλοφορεί το άλμπουμ "The Firstborn Is Dead" και το 1986 τα "Your Funeral…My Trial" και "Kicking Against the Pricks". Στα τέλη του 1980, ο Cave μετακόμισε στη Βραζιλία για να ζήσει με μια γυναίκα που γνώρισε σε περιοδεία ,την Viviane Carneiro. Εκεί, τελείωσε το πρώτο του μυθιστόρημα. Επίσης, δημοσίευσε το "King Ink" (1988), μια συλλογή από στίχους, θεατρικά έργα και πεζά.
Ήταν τότε, που τα τραγούδια του Cave απέκτησαν έναν τόνο πιο κοντά στη μπαλάντα, αρχίζοντας με το "The Good Son" (1990) εξελίχτηκε στο "Henry's Dream" (1992) και κατέληξε στο "Murder Ballads" (1996). Το Murder Ballads, με τη συμμετοχή των PJ Harvey,  Shane MacGowan και  Kylie Minogue έκανε γνωστό τον Cave σ’ ένα ευρύτερο κοινό.
Ο Cave συνεχίζει με τους Bad Seeds και δημιουργούν μαζί αρκετάς ακόμα άλμπουμ, όπως τα Let Love In (1994), The Boatman's Call (1997) και No More Shall We Part (2001). 
Ο Cave και μερικά μέλη των Bad Seeds σχηματίζουν τους "Grinderman" και κυκλοφορούν ένα ομώνυμο άλμπουμ το 2007 και το "Dig, Lazarus, Dig!!!" το 2008.
Έχει γράψει τα σενάρια των ταινιών Western The Proposition (2005) και Lawless(2012) και το 2013, επιστρέφει με το 14ο studio album των Nick Cave and the Bad Seeds, "Push Sky". 

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου