Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ray Charles

Ο Ray Charles Robinson γεννήθηκε στις 23 Σεπτέμβρη 1930, στο Albany, της Georgia, αλλά η οικογένειά του μετακόμισε στο  Greenville, της Florida, όταν ο Charles ήταν ακόμα βρέφος.
Ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας του ήταν ο πνιγμός του μικρότερου αδερφού του, μπροστά στα μάτια του.
Λίγο μετά το θάνατο του αδελφού του, ο Charles σταδιακά άρχισε να χάνει την όρασή του. Ήταν τυφλός από την ηλικία των 7 ετών, και η μητέρα του τον έστειλε στο σχολείο για κωφούς και τυφλούς, του Αγίου Αυγουστίνου στη Florida, όπου έμαθε, με τη μέθοδο Braille να διαβάζει, να γράφει, ακόμα και μουσική. Επίσης έμαθε να παίζει πιάνο, όργανο, σαξόφωνο, κλαρινέτο και τρομπέτα. Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επεκτάθηκαν από τα gospel στην country και στα blues.
Η μητέρα του Charles πέθανε όταν ήταν 15, και για ένα χρόνο περιόδευσε με την "Chitlin' Circuit" στο Νότο και ήταν εκείνη η περίοδος που εθίστηκε στην ηρωίνη.
Στα 16 του μετακόμισε στο Seattle. Εκεί, συνάντησε τον, επίσης νεαρό τότε, Quincy Jones, με τον οποίο θα μείνουν φίλοι και συνεργάτες για μια ζωή. Εκείνη την εποχή ο Charles συμμετέχει για πρώτη φορά σε μπάντα, στο  "McSon Trio", με το στυλ παιξίματός του να μοιάζει με των Charles Brown και Nat King Cole, οι οποίοι υπήρξαν επιρροές του. Αργότερα ανέπτυξε το δικό του στυλ. 
Το 1949, κυκλοφόρησε το πρώτο του single, "Confession Blues," με το "Maxin Trio". Το τραγούδι πήγε καλά στα R & B charts. Καλύτερα πήγαν τα "Baby Let Me Hold Your Hand" και "Kissa Me Baby", αργότερα· το 1953, όμως, ο Charles υπέγραψε συμβόλαιο με την Atlantic Records, το οποίο ξεκίνησε με την πρώτη του μεγάλη R & B επιτυχία, το "Mess Around".
Ένα χρόνο αργότερα, κλασικό πλέον τραγούδι του Charles, "I Got a Woman" έφτασε στο νούμερο 1 των R & B charts. Το τραγούδι φανέρωνε, πλέον, το δικό του μουσικό στυλ που δεν έμοιαζε με του Nat King Cole. Το πάντρεμα των gospel και R&B, δημιούργησε ένα νέο είδος που το ξέρουμε ως soul. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Charles, ηχογραφούσε με τα μέλη του "Modern Jazz Quartet".
Συνεργάτες του μουσικοί άρχισαν να τον αποκαλούν, "The Genius", έναν τίτλο που του έδωσαν για το ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με ένα μόνο στυλ, αλλά αναμειγνύοντας διαφορετικά τα ομόρφυνε περισσότερο· κέρδισε επίσης το παρατσούκλι "Father of Soul". Η μεγαλύτερη επιτυχία του Charles, το "What'd I Say", έφτασε στο Νο 6 του  pop chart και στο Νο 1 του R&B chart.
Το 1960, το "Georgia on My Mind", έφερε στον Charles το πρώτο του βραβείο Grammy και ακολούθησε άλλο ένα για το single "Hit the Road, Jack". Ήταν η εποχή που ο Charles, σπάζοντας τα στεγανά της  Country και Western Music, εμπλουτίζοντάς τες με σύγχρονους ήχους, έφτασε τη μουσική του σε άλλα επίπεδα. Ενώ, όμως, μουσικά έφτανε σε πολύ ψυλά επίπεδα, προσωπικά δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον εθισμό του στην ηρωίνη· το 1965 συνελήφθη για κατοχή, αλλά αποφεύγει τη φυλάκιση, μπαίνοντας, για αποτοξίνωση σε μια κλινική του Λος Άντζελες.
Παρ’ όλο που οι κυκλοφορίες του στη δεκαετία του 1960 και του '70 πήγαν άσχημα, λόγω της κατάστασής του, δεν έπαψε να είναι μεγάλο μουσικό αστέρι, κερδίζοντας, μάλιστα, κι ένα, ακόμα, βραβείο Grammy, για το "Living for the City", με την ερμηνεία, όμως, του Stevie Wonder. Τρία χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του ("Brother Ray").
Το 1980, ο Charles εμφανίστηκε στην κωμωδία "The Blues Brothers ", με τον John Belushi και Dan Aykroyd. 
Λίγα χρόνια αργότερα, έλαβε ειδική τιμή, ως ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μπήκε στο "Rock and Roll Hall of Fame". Ο Charles αναγνωρίστηκε για τη συμβολή του στο είδος μαζί με τους James Brown, Elvis Presley, Sam Cooke και Buddy Holly.
Ο Charles επέστρεψε στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με αρκετές εμφανίσεις υψηλού προφίλ. Ηχογράφησε, επίσης, για διαφήμιση της Pepsi-Cola, το τραγούδι "You Got the Right One, Baby!" ως σλόγκαν, και ερμήνευσε το "We Are The World", για την οργάνωση USA for Africa, μαζί με τους Billy Joel, Diana Ross, Cyndi Lauper, Bruce Springsteen και Smokey Robinson.
Ηχογράφησε περισσότερα από 60 άλμπουμ και έδωσε περισσότερες από 10.000 συναυλίες.
Το 2003, ο Charles αναγκάστηκε να ακυρώσει την περιοδεία του, για πρώτη φορά σε 53 χρόνια. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου. Ενώ η εγχείρηση ήταν επιτυχής, έμαθε ότι έπασχε από ηπατική νόσο. Πέθανε στις 10 Ιουνίου του 2004, στο σπίτι του στο Beverly Hills, της California…

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου