Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

José Feliciano



Ο José Feliciano, γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1945 στο Lares, του Puerto Rico.

Ήταν ένα ἀπ’ τα 11 παιδιά της οικογένειας και το πάθος του για τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία τριών ετών. Τυφλός από τη γέννησή του, στα έξι του έμαθε μόνος του να παίζει ακορντεόν. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1950.
Στα οκτώ του έκανε μια παράσταση για τους συμμαθητές του και σε εννέα, εμφανίστηκε στο Teatro de Puerto Rico. Στα 17, άρχισε να παίζει σε καφενεία του Greenwich Village και η πρώτη του επαγγελματική παράσταση ήταν στο Detroit.
Το μεγάλο βήμα έγινε στο Festival de Mar del Plata στην Αργεντινή, όπου ένα στέλεχος της δισκογραφικής RCA τον ενθάρρυνε να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ μουσικής στα ισπανικά. "Δεν ήξερα πραγματικά τι να παίξω στο στούντιο", θυμάται ο José, "γι 'αυτό και τους πρότεινα να ηχογραφήσω παλιά μπολερό, και τραγούδια που είχα ακούσει ως παιδί".
Η ερμηνεία του Feliciano στα κλασικά μπολερό της εποχής εκείνης ήταν επαναστατική. Το πρώτο single, "Poquita Fé" έγινε μεγάλη επιτυχία και το "Usted" ακόμα μεγαλύτερη. Το 1971 συμμετέχει στο Φεστιβάλ του San Remo με το τραγούδι "Che sará? " (Τι είναι αυτό;) του Jimmy Fontana. Άλλη μεγάλη επιτυχία του είναι το "Feliz Navidad". Ο παραγωγός Rick Jarrard του προτείνει να ηχογραφήσουν το "Light My Fire" των Doors που έπαιζε σε συναυλίες.
Όταν ήταν 23, είχε ήδη κερδίσει δύο βραβεία Grammy και υο 1991 του απονεμήθηκε το έκτο, κάνοντάς τον το μοναδικό καλλιτέχνη που έχει κερδίσει βραβεία pop μουσική στις κατηγορίες δύο γλωσσών.
Το 1996 ἐρμηνεύει στη ,βραβευμένη με Όσκαρ, ταινία "Fargo", τον εαυτό του και τραγουδάει μια δική του σύνθεση, το "Let's Find Each Other Tonight" . 
Την ίδια χρονιά, το διπλό άλμπουμ με τίτλο "Present Tense" κυκλοφορεί στην Ευρώπη και την επόμενη στην Αμερική, με τον τίτλο "On Second Thought". Στις 8 Ιανουαρίου του 1997, είναι για δέκατη πέμπτη φορά υποψήφιος  για Grammy με το άλμπουμ "American", και το 1998, με το "Señor Bolero" παίρνει το δέκατο έκτο του. 
Έχει ηχογραφήσει πάνω από 65 δίσκους στην καριέρα του.
Από τον Αύγουστο του 2003, ως επίτιμος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο José Feliciano, αγωνίζεται για τους μετανάστες με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. 

ΠΗΓΗ: http://www.buscabiografias.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου