Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Clifford Jordan




Ο Clifford Jordan γεννήθηκε στο Chicago στις 2 Σεπτέμβρη του 1931. Αυτοδίδακτος μουσικός με μεγάλη αγάπη για την jazz.
 Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο του άλμπουμ ήταν το “Blowing in from Chicago”, με τη συμμετοχή των Horace Silver και Art Blakey.
Στη δεκαετία του ‘60, έπαιξε με τους Charles Mingus, Max Roach, ο Kenny Dorham, Lloyd Price και James Brown. Ο ίδιος περιόδευσε στην Ευρώπη ως σολίστ και έπαιξε τη μουσική του στο ραδιόφωνο, ενώ συνεργάστηκε, το 1966, με διάφορες studio ορχήστρες.
 Ένα χρόνο αργότερα, περιοδεύει στη Δυτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή για το U.S. State Department με τον Randy Weston.
Το 1968 ηχογραφεί στη Frontier Records, για τις μπάντες των  Wilbur Ware, Pharoah Sanders, Cecil Payne, Charles Brackeen και Ed Blackwell.
Έγινε σύμβουλος μουσικής στο Bed-Sty Youth in Action and Pratt Institute και, το 1968, ήταν ο μουσικός διευθυντής της πρώτης Dancemobile και ακαδημαϊκό μέλος στο Henry Street Settlement.
Το 1969, ήταν η ώρα της αλλαγής σε ολόκληρο τον κόσμο, και η Ευρώπη έμελε να γίνει ένα φυτώριο για την αμερικανική jazz· αυτό οδήγησε τον Jordan στο να μετακομίσει με τη σύζυγο και την κόρη του από το Brooklyn στο Βέλγιο. Εκείνη τη χρονιά, έπαιξε εκεί, καθώς και σε όλη την Αφρική.
 Το 1970, όμως επέστρεψε στην Αμερική και άρχισε να παίζει, με τη δική του μπάντα πλέον, σε clubs σ’ όλη τη χώρα. Έπαιξε, επίσης, με το τρίο του Cedar Walton (Billy Higgins, Sam Jones). Έπαιξε, ακόμα, το ρόλο του Lester Young στο “Lady Day: A Musical Tragedy” στη Μουσική Ακαδημία του Brooklyn, το 1972.
Η Ευρώπη ήταν ακόμα ένας μεγάλος πόλος έλξης κι έτσι περιόδευσε πάλι εκεί.
Το 1975, έπαιξε, δίδαξε φλογέρα και φλάουτο και συμμετείχε σε σειρά διαλέξεων για τις αλληλεπιδράσεις της  Jazz, σε δημόσια σχολεία, στη Νέα Υόρκη.
Έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και σε σημαντικά φεστιβάλ Jazz σε όλο τον κόσμο. κατά τα Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 έπαιξε και ηχογράφησε  με τους Wilbur Ware και Chris Anderson. Συνεργάστηκε με τους Wilbur Campbell, Kenny Clarke και άλλους. 
Στη δεκαετία του ’80 ηχογραφεί με τους  Art Farmer, Barry Harris, Philly Joe Jones, Dizzy Reece και Tommy Flanagan. Την ίδια εποχή έχει και τη δική του μπάντα με τους Vernel Fournier και Barry Harris.
Το 1980, στη Σενεγάλη, σε ένα “All-Star Indepedence Day“, αφιερωμένο στον Pres. Senghor (Léopold Sédar Senghor, Σενεγαλέζος ποιητής και πολιτικός), έπαιξε με τους Dizzy Gillespie, Kenny Clarke, Percy and Jimmy Heath και πολλούς άλλους
Το 1984, έγινε, ως "BMI Jazz Pioneer", μέλος του NARAS (The National Academy of Recording Arts & Sciences).
Περιόδευσε σ’όλο τον κόσμο με διάφορους μουσικούς και μπάντες και έπαιξε, ως σολίστας, σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις, εκ των οποίων στις 42 είναι leader.
Πέθανε, από καρκίνο στον πνεύμονα, στις 27 Μάρτη του 1993…

ΠΗΓΗ: http://musicians.allaboutjazz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου