Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

B. B. King


O Riley B. King, γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, του 1925, στο Itta Bena, τoυ Mississippi.
Μετά την θητεία του στον αμερικανικό στρατό, ξεκίνησε την καριέρα του ως dj στο Memphis, του Tennessee, όπου και ονομάστηκε "the Beale Street Blues Boy"· αυτό το ψευδώνυμό σύντομα μετατράπηκε σε "Β.Β".
Ο King έκανε την πρώτη του ηχογράφηση το 1949, και τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε μια 12χρονη συνεργασία με την Kent/RPM/Modern, για την οποία ηχογράφησε μια σειρά από rhythm and blues επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένου των "You Know I Love You", "Woke Up This Morning" και "Three O'Clock Blues", το οποίο έφτασε στο νούμερο 1 των charts της R & B και έγινε η πρώτη εθνική επιτυχία του. Περιόδευσε, επίσης, εμφανιζόμενος σε clubs, με, κατά μέσο όρο, περισσότερες από 300 συναυλίες το χρόνο, για πάνω από 30 χρόνια. Το ύφος του της μουσικής του χάρισε τον τίτλο "King of the Blues".
Συμπτωματικά, η χρονιά που ο King έκανε την πρώτη του ηχογράφηση ήταν, επίσης, η ίδια χρονιά, που ονόμασε την αγαπημένη του κιθάρα. Ο King παρακολουθούσε ένα χορό στο Twist, του  Arkansas, που είχαν ένα βαρέλι με κηροζίνη, αναμμένο στη μέση της πίστας, για ζεσταίνει το πλήθος αργά το βράδυ· εκεί, ξέσπασε μια συμπλοκή και το βαρέλι χτυπήθηκε, προκαλώντας φωτιά που εξαπλώθηκε σ’ όλο το χώρο. Όλοι απομακρύνθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του King, αλλά έσπευσε στο εσωτερικό για να πάρει την βραβευθείσα κιθάρα του. Ευτυχώς, κατάφερε να ξεφύγει με την κιθάρα του, όταν το κτίριο κατέρρευσε γύρω του. Ο King, αργότερα έμαθε ότι ο αγώνας ξέσπασε εξαιτίας μιας γυναίκας που ονομάζονταν Lucille και δούλευε στο χώρο. Από τότε, ο King ονόμασε την κιθάρα του "Lucille", για να του θυμίζει, να μην κάνει τίποτα τόσο ανόητοι ξανά.
Το 1962, ο King υπέγραψε συμβόλαιο με την ABC Records, η οποία κυκλοφόρησε το "Live at the Regal" (1965), ένα άλμπουμ  σημείο αναφοράς για blues συναυλίες. Το 1969, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο hit single του, το "The Thrill is Gone". 
Το 1979 εκτός απ’ την περιοδεία του στη Σοβιετική Ένωση κάνει τακτικές εμφανίσεις στο Las Vegas και στην τηλεόραση.
Ο King γνώρισε, επίσης, μεγάλη εμπορική επιτυχία με τις πολλές συνεργασίες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ άλλων και με τους Eric Clapton, Elton John, Sheryl Crow, Van Morrison και Bonnie Raitt. Το 1987, μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame.
Το 2006΄, με το  "B.B. King & Friends: 80" πήρε το βραβείο Grammy για το καλύτερο παραδοσιακό blues άλμπουμ· σημειωτέον, ότι, στην καριέρα του, κέρδισε αρκετά Grammy . Την ίδια χρονιά, τουαπονεμήθηκε το "Presidential Medal of Freedom", από τον πρόεδρο  George W. Bush.
Το "The B.B. King Museum and Delta Interpretive Center", στην Indianola, του Mississippi, είναι αφιερωμένο στη μουσική του King, τη μουσική που τον επηρέασε, και η ιστορία της η περιοχή του Δέλτα.
Επίσης το 2008, ο βασιλιάς κυκλοφόρησε το άλμπουμ "One Kind Favor", με τραγούδια των John Lee Hooker, T-Bone Walker και Lonnie Johnson, κερδίζοντας ένα ακόμα βραβείο Grammy το 15ο του. 
Τον Φεβρουάριο του 2012, ο King συμμετείχε σε μια ειδική συναυλία στο Λευκό Οίκο με τον Buddy Guy και άλλους. Σε κείνη τη συναυλία, όλοι μαζί, συνόδευσαν τον πρόεδρο Barack Obama, στο τραγούδι "Sweet Home Chicago". 
Ακόμα και στα 70 του, έπαιζε σε πάνω από 250 συναυλίες το χρόνο.  Στη δεκαετία του '80, ο αριθμός των περιοδειών του περιορίστηκε γιατί η υγεία του είχε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Μετά από μια συναυλία, τον Απρίλιο του 2014, στο Peabody Opera House του St Louis, οι θαυμαστές του εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το King στα social media, λέγοντας ότι φαινόταν να πάσχει από τη νόσο του Alzheimer ή από άνοια. Μετά από αυτή την παράσταση, ο θρύλος του μπλουζ εξέδωσε μια δημόσια συγγνώμη για την αλλοπρόσαλλη εμφάνισή του. Τον Οκτώβριο του 2014, ο 89χρονος πλέον B.Β. King, έπεσε πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο House of Blues του Chicago και ακύρωσε αρκετές επερχόμενες συναυλίες. Σε δήλωση που ανέβασε στην ιστοσελίδα του μετά την πτώση, είπε ότι είχε "διαγνωστεί με αφυδάτωση και ότι υπέφερε από εξάντληση.
Παρά τη φροντίδα, όμως, ο B.B. King πέθανε στον ύπνο του στις 14 του Μάη, 2015 στο Las Vegas, αφήνοντας πίσω τους μια τεράστια μουσική κληρονομιά…

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου