Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Leonard Cohen



Ο Leonard Norman Cohen, γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1934 στο Montreal, του Καναδά. Ως έφηβος, ο Cohen έμαθε να παίζει κιθάρα, και περίπου την ίδια εποχή, άρχισε να γράφει ποίηση και μυθιστορήματα. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο McGill, το 1955, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Cohen είχε αρχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον στη folk σκηνή του Greenwich Village, με τη μουσική και τους στίχους του. Σύντομα άρχισε να συνθέτει και να παρουσιάζει  folk-rock και pop τραγούδια, και το 1967, παρουσίασε το πρώτο του μιούζικαλ στο "Newport Folk Festival". Το γεγονός αυτό έκανε γνωστό τον Cohen που άρχισε να εμφανίζεται σε συναυλίες στη Νέα Υόρκη, καθώς και για το τηλεοπτικό πρόγραμμα "Camera Three", ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με πολιτιστικά θέματα  που προβαλλόταν  στο CBS εκείνη την εποχή.
Επίσης, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τραγούδια του Cohen άρχισαν να γίνονται δημοφιλή, τραγουδισμένα από άλλους τραγουδιστές. Το 1966, η folk  τραγουδίστρια Judy Collins κυκλοφόρησε το άλμπουμ της "In My Life", στο οποίο περιελάμβανε δύο τραγούδια που γράφτηκαν από τον Cohen, τα "Suzanne" και "Dress Rehearsal Rag". Το 1967, ο Noel Harrison κυκλοφόρησε τη δική του, pop απόδοση του "Suzanne". Μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, ο Cohen είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ, στο οποίο, μεταξύ ἀλλων περιλαμβάνεται η δική του εκδοχή του "Suzanne" και τα, επίσης δημοφιλή, "Hey, That's No Way to Say Goodbye" και "Master Song".
Δύο χρόνια αργότερα, ο Cohen κυκλοφόρησε το "Songs from a Room" (1969), με το περίφημο, σήμερα, single, "Bird on a Wire". Ακολούθησε, το 1971, το "Songs of Love and Hate", που περιελάμβανε τα singles "Avalanche" και "Famous Blue Raincoat". Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, κυκλοφόρησαν τρία ακόμα άλμπουμ του Cohen.
Το 1984 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τη μουσική της ταινίας "Night Magic", που έγραψε ο  Cohen, μαζί με τον τραγουδοποιό Lewis Furey· στο άλμπουμ περιλαμβάνεται ένα απ’ τα πιο δημοφιλή τραγούδια του μέχρι σήμερα, το "Hallelujah". 
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως το 2012, ο Cohen κυκλοφόρησε αρκετά άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των "I'm Your Man" (1988), "The Future" (1992), "Ten New Songs" (2001) και "Dear Heather" (2004). Το 2010, κυκλοφόρησε η Sony Music το "Songs from the Road", ένα άλμπουμ με τραγούδια που ηχογραφήθηκαν ζωντανά απ’ τον Cohen, το 2008 και το 2009.
Το 2008 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2010 πήρε βραβείο Grammy για την προσφορά του στη μουσική για μια ζωή.
Δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει μουσική και να περιοδεύει.

ΠΗΓΗ: www.biography.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου