Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ian Dury

Ο Ian Dury γεννήθηκε στις 12 Μαϊου 1942 στην βρετανική πόλη Essex.
Εγκατέλειψε στα 16 του το Royal Grammar School, επειδή απεχθανόταν την ελιτίστικη ατμόσφαιρα που επικρατούσε, για να σπουδάσει ιστορία της τέχνης στο Walthamstow Art College.
Το 1964 έγινε δεκτός στο Royal College of Art, όπου ο βρετανός καλλιτέχνης Peter Blake υπήρξε μέντοράς του.
Από το 1967 δίδασκε και ο ίδιος σε διάφορα κολέγια στη νότια Αγγλία, στις περιοχές Luton και Canterbury, πριν κάνει στροφή και αρχίσει να παίζει μουσική σε bar και pub του Λονδίνου. Επίσης, υπήρξε εικονογράφος για την εφημερίδα “Sunday Times”.
Ξεκίνησε την καριέρα του με τους pub rockers “Kilburn & the High Roads”, τη δημιουργία των οποίων εμπνεύστηκε το 1971, μετά το θάνατο του αγαπημένου του μουσικού Gene Vincent στον οποίο αφιέρωσε το 1977 το album "Sweet Gene Vincent" / "You're More Than Fair". Το συγκρότημα, τελικά, διαλύθηκε άδοξα το 1975.
Η καθοριστική στιγμή στην καριέρα του ήταν η γνωριμία του με τον Chaz Jankel, μαζί με τον οποίο δημιούργησαν τους “Blockheads” και υπέγραψαν χρυσό συμβόλαιο με την δισκογραφική “Stiff Label”. Οι “Ian Dury And The Blockheads” εμφανίστηκαν δισκογραφικά τις αρχές του 1979 με το πρώτο τους επίσημο album “Do it yourself”, το οποίο πούλησε περίπου 200.000 αντίτυπα, έγινε πλατινένιο και βρισκόταν σταθερά στη δεύτερη θέση των charts κάτω από το “Voulez-Vous” των Abba. H κριτική τους υποδέχθηκε θριαμβευτικά με αποτέλεσμα η φήμη των “Blockheads” να εξαπλωθεί παγκοσμίως και ο Ian Dury στα 37 του να γίνει το πρώτο όνομα στη διεθνή μουσική σκηνή.
Η τελευταία εμφάνιση τους έγινε στο London Palladium τον Φεβρουάριο του 2000. Λίγες εβδομάδες μετά, στίς 27 Μαρτίου, ο Ian Dury άφησε την τελευταία του πνοή... 

ΠΗΓΗ: http://ishow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου