Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Amy Winehouse



Η Amy Jade Winehouse γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983, στο προάστιο Southgate του Λονδίνο. Ανατράφηκε σ’ ένα περιβάλλον που αγαπούσε τη jazz, μιας και πολλοί θείοι της, απ’ την οικογένεια της μητέρας της ήταν επαγγελματίες μουσικοί της jazz,ενώ κι ο πατέρας της τραγουδούσε, ως παιδί, με τη δικιά του οικογένεια· η γιαγιά της, μάλιστα, είχε παντρευτεί έναν απ’ τους θρύλους της Βρετανικής jazz, τον Ronnie Scott. 
Στην ηλικία των 10, έφτιαξε μια rap μπάντα, τους "Sweet 'n Sour", έχοντας, ως πρότυπα τους TLC, Salt-N-Pepa και άλλα αμερικάνικα R & B και hip-hop συγκροτήματα. 
Στα 12, την δέχτηκαν στο αριστοκρατικό "Sylvia Young Theatre School", και ένα χρόνο αργότερα πήρε την πρώτη της κιθάρα. 
Στα 16, έκανε piercing στη μύτη της και την έδιωξαν απ’ το σχολείο για "μη αρμόζουσα συμπεριφορά". Την ίδια χρονιά, έκανε και το πρώτο μεγάλο της βήμα, όταν ένας συμμαθητής της, στενός φίλος του τραγουδιστή Tyler James, έδωσε ένα demo της στην  A&E Records, μια ετικέτα της Warner Music, που εκείνη την περίοδο έψαχνε για μια τραγουδίστρια της jazz κι αυτό οδήγησε σε συμβόλαιο με την Island/Universal.
Το ντεμπούτο άλμπουμ της, "Frank" (2003), ήταν ένα μείγμα jazz, pop, soul και hip-hop. Το άλμπουμ προτάθηκε για το βραβείο Mercury, καθώς και δύο Βρετανικά βραβεία, τα Best Female Solo Artist και Best Urban Act. Το single του άλμπουμ, "Stronger Than Me" κέρδισε το βραβείο Ivor Novello, για νέο καλλιτέχνη. Επίσης, το "Frank" έγινε διπλά πλατινένιο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Winehouse άρχισε να δημιουργεί μια ιδιόρρυθμη εικόνα· συχνά εμφανιζόταν, για να τραγουδήσει, σε κλαμπ ή στην τηλεόραση πολύ μεθυσμένη. Επίσης, ξεκίνησε μια θυελλώδη, με σκαμπανεβάσματα, σχέση με τον Blake Fielder-Civil, που κατέληξε, αργότερα, σε γάμο. 
Το 2006, ο μάνατζέρ της, της πρότεινε να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης για αλκοολικούς. Την εμπειρία της αυτή την αποτυπώνει στο δεύτερο άλμπουμ της, το "Back to Black" (2006). Το τραγούδι "Rehab", το οποίο αναφέρεται στην άρνησή της να υποβληθεί σε θεραπεία για κατάχρηση ουσιών, έγινε άμεσα επιτυχία, μπαίνοντας στο Top 10 του Ηνωμένου Βασιλείου και χάρισε άλλο ένα βραβείο Ivor Novello, στην Amy Winehouse, για το καλύτερο σύγχρονο τραγούδι. Επίσης, το άλμπουμ της χάρισε άλλο ένα βραβείο "Best Female Solo Artist" και μια υποψηφιότητα για το καλύτερο βρετανικό άλμπουμ του 2007.
Σε λιγότερο από ένα μήνα, το "Back to Black", κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και, αμέσως, ανεβαίνει, στο Billboard charts, στην ψηλότερη θέση, από οποιοδήποτε άλλο αμερικάνικο ντεμπούτο, με βρετανίδα καλλιτέχνιδα. Το άλμπουμ έμεινε στο Top 10, για αρκετούς μήνες, πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα μέχρι το τέλος εκείνου του καλοκαιριού, με το "Rehab" να γίνεται μια top 10 επιτυχία και στις Η.Π.Α.
Το 2008, η χρήση ουσιών και αλκοόλ έχει σαν αποτέλεσμα κακές εμφανίσεις στις Η.Π.Α. και ακυρώσεις εμφανίσεων στην Ευρώπη· επίσης, λόγω "χρήσης και κατάχρησης ναρκωτικών", δεν της θεωρούν τη βίζα για τις Η.Π.Α. και εμφανίζεται στην τελετή βράβευσής της, με βραβείο Grammy, τραγουδώντας μέσω δορυφόρου, από το Λονδίνο. Εκείνη τη βραδιά, η Winehouse, βραβεύτηκε για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη, τον δίσκο και το τραγούδι της χρονιάς και ήταν η πρώτη από τους Βρετανούς τραγουδιστές που κερδίσει πέντε βραβεία Grammy μαζί. 
Δυστυχώς, όμως, η εξάρτησή της απ’ το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, στάθηκαν μοιραία όχι μόνο για την καριέρα της, αλλά και για τη ζωή της· βρήκε τραγικό θάνατο στις 23 Ιουλίου 2011, στα 27 της, από τυχαία δηλητηρίαση από το αλκοόλ…

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου