Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Bryan Ferry

Ο Bryan Ferry, γεννήθηκε, στις 26 Σεπτεμβρίου 1945, στην Washington της Αγγλίας και ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ως τραγουδιστής με το rock συγκρότημα “Banshees”, ενώ σπουδάζει ζωγραφική στο “University of Newcastle Upon Tyne”.
Αργότερα εντάχθηκε στους “Gas Board”, μια soul μπάντα, που δημιούργησε,  το 1970, ο μπασίστας Graham Simpson κι αργότερα οι δυο τους έφτιαξαν τους Roxy Music.
Μέσα σε λίγα χρόνια,οι  Roxy Music γνώρισαν τεράστια επιτυχία, δίνοντας στον Ferry την ευκαιρία να κυκλοφορήσει,  το 1973, το πρώτο σόλο LP του, “These Foolish Things”, με μια πιο synth pop ερμηνεία των "A Hard Rain's A-Gonna Fall" (Bob Dylan), "Sympathy for the Devil" (Rolling Stones) και "You Won't See Me" (Beatles) κι έτσι ξακίνησε η solo καριέρα του,μακριά από το arty glam rock στυλ της μπάντας.
Οι Roxy Music παρέμεινουν ο πρωταρχικός στόχος του Ferry, αλλά το 1974 επέστρεψε με ένα δεύτερο σόλο άλμπουμ, το “Another Time, Another Place”, μια άλλη συλλογή με ιδιαίτερες ερμηνείες των "You Are My Sunshine", "It Ain't Me, Babe", και "Smoke Gets in Your Eyes.".
Η τρίτη solo προσπάθειά του, έρχεται, το 1976, λίγο μετά τη διάλυση των Roxy Music, με το "Let's Stick Together", με διάφορα remix και διασκευές τραγουδιών τους και το ομότιτλο κομμάτι που έκανε μια κάποια επιτυχία. 
Το 1977, κυκλοφορεί το "In Your Mind", που ήταν η πρώτη συλλογή με εντελώς πρωτότυπο υλικό του Ferry και ακολουθεί το "The Bride Stripped Bare", ένα έργο εμπνευσμένο από το τέλος του ειδυλλίου του με το μοντέλο Jerry Hall.
Η επόμενη ηχογράφηση του Ferry αργεί λίγο, μέχρι που, το 1985, έρχεται το "Boys and Girls", ένα κομψό άλμπουμ, που ήταν, ουσιαστικά, η πρώτη του σοβαρή solo  προσπάθεια, μετά τη διάλυση Roxy Music. 
Το 1987, στο "Bete Noire", συνεργάζεται με τον,  πρώην κιθαρίστα των Smiths, Johnny Marr για τα "The Right Stuff" και "Kiss and Tell". 
Ακολουθούν τα "Taxi" (1993) και "Mamouna" (1994).
Το 1999, επιστρέφει, στη δισκογραφία, με το δέκατο solo άλμπουμ του, το "As Time Goes By" που περιέχει διασκευές popular songs και jazz standards. Μετά μια σύντομη περιοδεία, για υποστήρηξη του δίσκου, κυκλοφόρησαν φήμες για επανασύνδεση των Roxy Music.
Το επόμενο καλοκαίρι, το σχεδόν αδιανόητο έγινε πραγματικότητα, όταν ο Ferry ενώθηκε με τους Andy Mackay και Phil Manzanera για μια περιοδεία στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., που ήταν η πιο επιτυχημένη εμφάνιση της μπάντας για πολλές δεκαετίες.
Το 2002, κυκλοφορεί το "Frantic", το 2007, το Dylanesque, μια συλλογή με διασκευές τραγουδιών του Bob Dylan και το 2010, με τη βοήθεια παλιών συνεργατών του, το "Olympia".
Το 2012, σχηματίζοντας την  "Bryan Ferry Orchestra", ηχογραφεί το "The Jazz Age", ένα δίσκο με μουσική στο στυλ της jazz του 1920.
Το 2014 ξαναμπαίνει στο στούντιο, για την ηχογράφηση του 14ου κατά σειρά άλμπουμ, με τίτλο "Avonmore", με επιστροφή στον ήχο του  Ferry, της δεκαετίας του ’80.

ΠΗΓΗ: http://www.allmusic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου