Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Stevie Ray Vaughan

Ο Stevie Ray Vaughan,  γεννήθηκε στο Dallas του Τέξας στις 3 Οκτωβρίου 1954.
Στις 25 Δεκεμβρίου του 1961, ο πήρε δώρο μια κιθάρα. Ανάμεσα στα πρώτα τραγούδια που έμαθε ήταν το "Wine, wine, wine" και το "Thunderbird" των Nightcaps. Δύο περίπου χρόνια αργότερα, αγόρασε τον πρώτο του δίσκο, το "Wham Of That Memphis Man" του Lonnie Mack και τον έπαιζε τόσες πολλές φορές που ο πατέρας του τον έσπασε από τα νεύρα του. Εκείνη την εποχή, ο Stevie πήρε και την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα, την παλιά κιθάρα του αδελφού του, Jimmie. Τρία χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1966, ο Doyle Bramhall άκουσε για πρώτη φορά τον Vaughan να παίζει. Την επόμενη χρονιά το γκρουπ του Stevie εμφανίστηκε στο Lee Park στο Ντάλας και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πέραν των σχολικών εκδηλώσεων και πάρτι. Έως το 1969, είχαν καθιερωθεί στη μουσική σκηνή του Όστιν και το καλοκαίρι του 1970, μετά από ένα ατύχημα σε ένα φαστ-φουντ όπου εργαζόταν, παραιτήθηκε και αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική.
Δημιούργησε το πρώτο του επαγγελματικό γκρουπ που άντεξε αρκετό καιρό, με το όνομα "Blackbird". Στις 31 Δεκεμβρίου του 1971, ο Stevie εγκατέλειψε το σχολείο και μετακόμισε με το συγκρότημά του στο Austin, όπου και εμφανίζονταν στο μπαρ "Rolling Hills Country Club", το οποίο αργότερα μετονομάστηκε "Soap Creek Saloon", για τα επόμενα επτά χρόνια.
Στα τέλη του 1972, συμμετείχε στο συγκρότημα "Krackerjack", για μερικούς μήνες όπου και συνεργάστηκε με τον μελλοντικό μπασίστα των Double Trouble, Tommy Shannon, για πρώτη φορά. Στις 14 Μαρτίου του 1973, εντάχθηκε στο συγκρότημα του  Marc Benno, "Nightcrawlers", το οποίο εκείνο τον καιρό ηχογραφούσε για την δισκογραφική εταιρεία "A&M Records". Το άλμπουμ όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Στο συγκρότημα συμμετείχε επίσης ο Doyle Bramhall, που ξεκίνησε μια συνεργασία 17 ετών με τον Vaughan, γράφοντας του τραγούδια. Το 1974, ο Stevie αποκτά την θρυλική φθαρμένη "Stratocaster", γνωστή ως "Number One", την κιθάρα σήμα κατατεθέν για την υπόλοιπη καριέρα του.Στις 31 Δεκεμβρίου του 1974 ο Stevie έγινε μέλος των "Paul Ray & the Cobras", ενός πολύ δημοφιλούς γκρουπ από το Austin και έπαιζαν ζωντανά κατά μέσον όρο πέντε φορές την εβδομάδα για τα επόμενα δυόμισι περίπου χρόνια. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1977 κυκλοφόρησαν ένα 45άρι, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη εμφάνιση του στη δισκογραφία (στα 17 του είχε συμμετάσχει σε μια σχολική παραγωγή με τίτλο "A New Hi"), ενώ τον Μάρτιο την ίδιας χρονιάς οι "Cobras" ψηφίστηκαν συγκρότημα της χρονιάς στο Austin
Τον Σεπτέμβριο του 1977, ο Stevie αποχώρησε από τους "Cobras", για να δημιουργήσει τους "Triple Threat Revue" με τους: Lou Ann Barton (φωνητικά), W. C. Clark (μπάσο & φωνητικά), Mike Kindred (πλήκτρα) και Fredde Pharaoh (τύμπανα).
Τον Μάιο της επόμενης χρονιάς οι Johnny Reno (σαξόφωνο) και Jackie Newhouse (μπάσο) ενώθηκαν με τον Stevie, σχηματίζοντας τους "Double Trouble". Το όνομα είναι εμπνευσμένο από ένα τραγούδι του Otis Rush. Τον Σεπτέμβριο του 1978, ο ντράμερ Chris Layton προσχώρησε στις τάξεις του συγκροτήματος και στις 19 Αυγούστου 1979 συμμετείχαν σε μία από τις πρώτες, εκτός συνόρων της πολιτείας του Τέξας, συναυλίες, στο "San Francisco Blues Festival". Την επόμενη χρονιά, ηχογράφησαν το άλμπουμ "In the Beginning", κατά την ζωντανή τους εμφάνιση στο "Steamboat 1874" του Austin, το οποίο κυκλοφόρησε 13 χρόνια αργότερα. Τον Ιούλιο του 1981, το συγκρότημα εμφανίστηκε σε ένα φεστιβάλ έξω από το Austin και γύρισε ένα βίντεο, το οποίο ο μάνατζερ του συγκροτήματος θα δώσει στον Mick Jagger περίπου ένα χρόνο αργότερα. Το αποτέλεσμα ήταν το συγκρότημα να εμφανιστεί ζωντανά σε ένα ιδιωτικό πάρτι των Rolling Stones, στις 22 Απριλίου του 1982.
Στις 17 Ιουλίου του 1982, ο Stevie και η παρέα του έγιναν το πρώτο συγκρότημα που εμφανίστηκε στο διεθνές "Montreux Jazz Festival" στην Ελβετία, χωρίς δισκογραφική δουλειά ή συμβόλαιο με οποιαδήποτε δισκογραφική εταιρεία. Το πλήθος αποδοκίμασε, ενώ τo γκρουπ κέρδισε Grammy για την εκτέλεση του κομματιού "Texas Flood" σε αυτή την εμφάνιση. Σε αυτό το φεστιβάλ ο Stevie γνώρισε τον David Bowie και τον Jackson Browne.
Το Νοέμβριο του 1982, το συγκρότημα ηχογράφησε τον δίσκο που κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Texas Flood", ύστερα από πρόσκληση του Browne, ενώ ταυτόχρονα ο Stevie ηχογράφησε την κιθάρα, κατόπιν παράκλησης του Bowie στο άλμπουμ "Let’s Dance" και συμφώνησε να τον συνοδεύσει στην παγκόσμια περιοδεία του. Τελικά, δεν συνέχισε με τον Βρετανό τραγουδιστή, λόγω του ότι ήθελε να επικεντρωθεί στην προσωπική του καριέρα.

Την άνοιξη του 1983, ο διάσημος παραγωγός John Hammond, άκουσε μια κασέτα από ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος στο Montreux του 1982 και πέτυχε μία συμφωνία μεταξύ του γκρουπ και της δισκογραφικής "Epic Records". Στις 13 Ιουνίου του 1983, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του Stevie, ενώ τον Μάιο του 1984 κυκλοφόρησε το δεύτερο στούντιο άλμπουμ με τίτλο "Couldn’t Stand The Weather", λαμβάνοντας πολύ καλές κριτικές. Την ίδια χρονιά, κερδίζει δύο "W.C. Handy National Blues Awards", στις κατηγορίες "Καλλιτέχνη της χρονιάς" και "Καλύτερου Μπλουζ Μουσικού της χρονιάς" και το 1985 ήλθε η σειρά του "Soul To Soul", με τη συμμετοχή ενός καινούργιου μέλους, του Reese Wynans στα πλήκτρα. Τον Ιούλιο του 1986, ηχογραφώντας μια σειρά εμφανίσεων στο Austin και το Ντάλας, κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Live Alive" το Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1985, κατά τη διάρκεια παγκόσμιας περιοδείας, ο Stevie κατέρρευσε στο Ludwigshafen της Γερμανίας, μετά από παρατεταμένη χρήση ουσιών. Έδωσε δύο ακόμη συναυλίες, αλλά οι τελευταίες 13 εμφανίσεις της περιοδείας ακυρώθηκαν και εντάχθηκε σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης.
Ο Stevie παρέμεινε "καθαρός", από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τον πρόωρο θάνατό του.
Στις 6 Ιουνίου του 1989, κυκλοφόρησε, ο κατά πολλούς καλύτερος δίσκος της καριέρας του, το "In Step". Η αναγνώριση ήλθε άμεσα, με την απονομή βραβείου Grammy για τον καλύτερο σύγχρονο μπλουζ δίσκο. Ο Stevie με το συγκρότημα του περιόδευσαν μαζί με τους Jeff Beck και Joe Cocker. 

Στις 30 Ιανουαρίου του 1990, ο Στιβ εμφανίστηκε στην γνωστή τηλεοπτική εκπομπή του MTV, "Unplugged", όπου παρουσιάζει τις ακουστικές εκδόσεις των "Pride And Joy", "Testify" και "Rude Mood" με μια 12χορδη ακουστική κιθάρα. Την άνοιξη του 1990, ηχογράφησε με τον αδελφό του Jimmie Vaughan τον δίσκο "Family Style", που κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Στις 13 Αυγούστου όλα τα άλμπουμ του Stevie, έγιναν χρυσά (500.000 πωλήσεις). Στις 26 Αυγούστου, στο "Alpine Villages" του Γουισκόνσιν, πραγματοποιήθηκε η γνωστότερη συναυλία του (“sold out” - 30.000 εισιτήρια), με συμμετοχές των Eric Clapton, Buddy Guy, Jimmie Vaughan και Robert Cray.
Γυρνώντας από μία συναυλία στο Σικάγο, στις 27 Αυγούστου λίγο πριν τη 01:00 π.μ., το ελικόπτερο που μετέφερε τον Στιβ έπεσε, δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλους τέσσερις επιβαίνοντες. Η έρευνα για την πτώση του ελικοπτέρου απέδωσε την ευθύνη σε λάθη του χειριστή...

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου