Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Celia Cruz

H Celia Cruz γεννήθηκε στην Havana της Κούβας στις 21 Οκτωβρίου 1925.
Μεγάλωσε σε μια φτωχή γειτονιά, τη Santos Suárez, όπου το μουσικό κλίμα της Κούβας την επηρέασε αρκετά. Στη δεκαετία του 1940, κέρδισε το "La Hora del Te" ("Tea Time"), ένα διαγωνισμό τραγουδιού κι αυτό το γεγονός την οδήγησε σε μια μουσική σταδιοδρομία.
Γράφτηκε στο "National Teachers’ College", αλλά μετά από κάποιες ζωντανές εμφανίσεις και τη συμμετοχή της σε εκπομπές στο ραδιόφωνο της άλλαξαν δρόμο και παρ' όλες τις φιλοδοξίες του πατέρα της να γίνει δασκάλα, γράφτηκε στο "Havana's National Conservatory of Music", όπου ένας καθηγητής της την έπεισε, ότι θα ήταν καλύτερα για κείνη, ν' ακολουθήσει, εξ' ολοκλήρου, κια μουσική σταδιοδρομία.
Οι πρώτες ηχογραφήσεις της Cruz, έγιναν το 1948.
Το 1950, η καριέρα της στο τραγούδι ξεκίνησε μια ανοδική πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα, όταν ξεκίνησε να τραγουδά με τη διάσημη Κουβανική ορχήστρα "Sonora Matancera". Αρχικά, υπήρχαν αμφιβολίες ότι η Cruz θα μπορούσε να αντικαταστήσει με επιτυχία τον προηγούμενο τραγουδιστή και ότι μια γυναικεία φωνή θα μπορούσε να βοηθήσει στην πώληση δίσκων "salsa". Ωστόσο, η Cruz βοήθησε στην ώθηση της ορχήστρας και γενικά της latin μουσικής, σε νέα ύψη. Περιόδευσαν ευρέως στην Κεντρική και τη Βόρεια Αμερική, καθ 'όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '50.
Το 1959, με την επιτυχία της επανάστασης στην Κούβα, η "Sonora Matancera" βρίσκονταν σε περιοδεία στο Μεξικό, και τα μέλη της μπάντας αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να συνεχίσουν τις περιοδείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Cruz, έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 1961 και ο Φιντέλ Κάστρο, εξοργισμένος, από την αποστασία της, απαγόρευσε την επιστροφή της στην Κούβα.
Παρέμεινε σχετικά άγνωστη στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εξορία της από την Κούβα, αλλά όταν ενώθηκε με την "Tito Puente Orchestra" στα μέσα της δεκαετίας του '60, κέρδισε την αναγνώριση ενός ευρύτερου κοινού. Ο Puente είχε πολλούς οπαδούς σε όλη τη Λατινική Αμερική και ως το νέο πρόσωπο της μπάντας, η Cruz έγινε το επίκεντρο μιας νέας δυναμικής για τη μπάντα.
Με τα σταθερά φωνητικά της, συνέχισε τις ζωντανές εμφανίσεις και την ηχογράφηση άλμπουμ σε όλη την δεκαετία του '70 και του '80, και όχι μόνο. Σε αυτό το διάστημα, έκανε περισσότερα από 75 άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των 23 που έγιναν χρυσά, και κέρδισε πολλά βραβεία Grammy και Latin Grammys. Εμφανίστηκε επίσης σε αρκετές ταινίες, κέρδισε ένα αστέρι στο "Hollywood's Walk of Fame", και τιμήθηκε με το "American National Medal of the Arts" από το "National Endowment of the Arts".
Η Celia Cruz, πέθανε στις 16 Ιούλη 2003, στην ηλικία των 77...

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου