Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Eddie Cochran

Ο Eddie Cochran, γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1938, στο Albert Lea, της Μινεσότα, και το 1950 εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια.
Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 1954 και σύντομα συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Hank Cochran (που δεν είχε συγγενική σχέση), έπαιζαν country-rockabilly, έκαναν περιοδείες και ηχογραφούσαν, ως ντουέτο με τον τίτλο Cochran Brothers. 
Ωστόσο, το στυλ του Eddie Cochran στη σκηνή ήταν πιο πολύ rock and roll παρά country, επηρεασμένο από τους Bill Haley και Little Richard, και με δεδομένου ότι είμαστε στη δεκαετία του '50, η μουσική του Cochran άρχισε να ταιριάζει πιο καθαρά με το μουσικό στυλ της εποχής.
Ενώ αρχίζει να επηρεάζεται και από το στυλ του Elvis Presley, το 1956, κυκλοφορεί το πρώτο του rock and roll τραγούδι, το "Skinny Jim", μια καλή αρχή για τον Cochran. Έχοντας καλή εμφάνιση και ακολουθώντας τήν κίνηση των γοφών κατά Presley, δεν άργησε να γίνει είδωλο κι έρχεται κι ο πρώτος του ρόλος στην ταινία "The Girl Can't Help It", όπου τραγουδά και το "Twenty Flight Rock". Την επόμενη χρονιά το “Sittin’ in the Balcony” είναι η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, συνοδευόμενη απ' την δεύτερη κατά σειρά εμφάνισή του σε ταινία ("Untamed Youth"), ενώ επιστρέφει δυό χρόνια αργότερα (1959) στην οθόνη, συμμετέχοντας στο rock-and-roll φιλμ "Go, Johnny Go!"

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Cochran υπέγραψε με τη "Liberty Records" και κυκλοφόρησε τα singles "Summertime Blues" και "C’mon Everybody".
Το 1960, πήγε στην Αγγλία για να εμφανιστούν σε μια περιοδεία. Η περιοδεία είχε μεγάλη επιτυχία, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που παρατάθηκε για δέκα, επιπλέον, εβδομάδες, λόγω μεγάλης ζήτησης. Στην περιοδεία, συμμετείχαν ο μελλοντικός Beatle, George Harrison, ο οποίος είπε αργότερα κια τον Cochran: "Στεκόταν στο μικρόφωνο και, πριν άρχισε να μιλά, έβαλε και τα δύο χέρια του μέσα στα μαλλιά του και τα έσπρωξε πίσω· τότε ένα κορίτσι, μια μοναχική φωνή, φώναξε, ‘Oh, Eddie!’ κι αυτός ψύχραιμα μουρμούρισε στο μικρόφωνο, ‘Hi, honey’. Σκέφτηκα, 'Ναι! Αυτό είναι rock and roll!'". 
Η επιρροή των Beatles, είναι σαφής. Το 1957, ο Paul McCartney έμαθε στον John Lennon πώς να παίξει το “Twenty Flight Rock” του Cochran, πριν αρχίσουν να παίζουν σαν συγκρότημα.
Αυτή του η περιοδεία στη Βρετανία έμελλε να είναι μοιραία. Στις 17 Απριλίου 1960, ο Cochran ήταν σε ένα ταξί από το αεροδρόμιο του Bristol για το ταξίδι επιστροφής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ταξί τράκαρε με μεγάλη ταχύτητα, ο Cochran πετάχτηκε απ' το αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, σε ηλικία 21 ετών.
Συμπτωματικά, το τελευταίο single που κυκλοφόρησε πριν το θάνατό του, είχε τίτλο “Three Steps to Heaven”...

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου