Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Nico

Η Nico, γεννήθηκε, ως Christa Päffgen, στις 18 Οκτωβρίου 1938, στην Κολωνία της Γερμανίας.
Υπήρξε μια από τις πιο συναρπαστικές φιγούρες του rock, συνεργάστηκε, και συνδέθηκε με μερικούς από τους μουσικούς θρύλους, της δεκαετίας του '60.
Το παράδοξο της καριέρας της ήταν ότι, ενώ αποτέλεσε μέρος της φήμης, όλων όσων συνεργάστηκε, στην σόλο πορεία της, παρουσίασε μια πιο ατομικιστική, ασυμβίβαστη και, σαφώς, αντιεμπορική μουσική, όμως, παρ' όλα αυτά, αξιοθαύμαστη.
Αρχικά, η Nico έγινε γνωστή ως ένα ευρωπαϊκό supermodel και ηθοποιός, συμμετέχοντας, με ένα μικρό ρόλο στην ταινία "La Dolce Vita", του Fellini.
Το 1965, τραβάει την προσοχή του μάνατζερ των Rolling Stones, Andrew Loog Oldham, ο οποίος της έδωσε την ευκαιρία να ηχογραφήσει ένα single, με τους Brian Jones και Jimmy Page στις κιθάρες, του η αποτυχία υπήρξε οικτρά...
Λίγο αργότερα, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου γνωρίζεται με τον Andy Warhol, που της πρότεινε να τραγουδήσει, περιστασιακά, με τους "Velvet Underground". Η μπάντα δεν τη δέχτηκε ποτέ, ως ένα πραγματικό μέλος της και αποχώρησε το 1967, αλλά όχι πριν συμβάλει ουσιαστικά με τα αξέχαστα φωνητικά της, σε τρία από τα τραγούδια του κλασικού  το πρώτου άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.
Η Nico ξεκίνησε σόλο καριέρα, ηχογραφώντας τραγούδια με ένα folk-rock άρωμα για το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ, "Chelsea Girl", το 1967, με τη βοήθεια των Jackson Browne, Lou Reed και John Cale ενώ στη συνέχεια, στο "The Marble Index" (1968), μια παραγωγή του Cale, παρουσιάζεται ως gothic persona, με μια καταστροφική φόρτιση που ενισχύουν τα βαθιά φωνητικά της κι ένας στίχους, με απόκοσμες αρμονίες.
Στη δεκαετία του '70, τα άλμπουμ της κινήθηκαν στο ίδιο ύφος, με τη βοήθεια Cale, πάντα και την επιρροή art rockers, όπως οι Brian Eno και Phil Manzanera.
Η καριέρα της έπεσε σε σύγχυση κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου της δεκαετίας του '70 και στη δεκαετία του '80, δεδομένου ότι ο εθισμός της στα ναρκωτικά είχε σαν αποτέλεσμα και μεγάλο μπέρδεμα στην προσωπική της ζωή.
Έχει κυκλοφορήσει αρκετά live άλμπουμ σε διάφορες ετικέτες, αλλά τα "Drama of Exile" και "Camera Obscura" ήταν οι μόνες καλές προσπάθειες μέχρι που πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στην Ibiza το 1988...

ΠΗΓΗ: http://www.allmusic.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου