Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

PJ Harvey

Η Polly Jean Harvey, γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1969, στο Corscombe της Αγγλίας και πέρασε τα πρώτα χρόνια της στη φάρμα της οικογένειάς.
Η αγάπη και των δύο γονέων της στη μουσική ήταν η αφορμή να γνωρίσει τη blues, τη jazz και το rock.
Ως έφηβος, η Harvey άρχισε να γράφει τραγούδια και να μαθαίνει να παίζει διάφορα όργανα. Είχε επίσης ένα πάθος για την τέχνη. Για έναν χρόνο, πίστευε ότι θα ακολουθήσει σπουδές σχετικά με την τέχνη και, μάλιστα, θα αποφοιτήσει απ' το κολέγιο με ένα'σχετικό πτυχίο, αλλά η μουσική σύντομα την κέρδισε. Μαζί με τον μπασίστα Steve Vaughn και τον ντράμερ Robert Ellis  δημιούργησαν, το 1991, τους "PJ Harvey". Η μπάντα, κυκλοφόρησε δύο singles στην Αγγλία ("Dress" και "Sheela-Na-Gig"), τα οποία απέσπασαν πολλά θετικά σχόλια. Την επόμενη χρονιά ήρθε η επιτυχία με το πρώτο τους άλμπουμ, το "Dry".
Το 1993, κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ, με τίτλο "Rid of Me" και με τη λήξη της περιοδείας τους για την προώθησή του, οι Vaughn και Ellis εγκαταλείπουν το γκρουπ.

Η Harvey συνεχίζει, κυκλοφορώντας το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ ("To Bring You My Love") το 1995 και δηλώνει στον Τύπο, εκείνης της εποχής: "Ήξερα, ότι τελικά ήθελα να συνεργαστώ με διάφορους μουσικούς και δεν ήθελα να περιορίσω το γράψιμό μου σ' αυτά που θα μπορούσαν να παίξουν· γι' αυτό διάλεξα, το όνομά μου, για τη μπάντα". 
Το άλμπουμ αποδείχθηκε ότι είναι μια σημαντική καμπή για τη σταδιοδρομία της. Εκθειάστηκε από τους κριτικούς, χαρακτηριζόμενο ως ένα από τα καλύτερα του είδους (alternative rock). Το "Down by the Water" είναι η μεγαλύτερη αμερικανική επιτυχία της, μέχρι σήμερα, ενώ το βίντεο για το τραγούδι παιζόταν συχνά στο MTV.
Από αυτό το πρώτο κύμα επιτυχίας, η Harvey συνέχισε να ηχογραφεί και να περιοδεύει, εξελίσοντας ταυτόχρονα τη μουσική της με την πάροδο του χρόνου. Ένας κριτικός περιγράφεται καριέρα της ως «έξοχα άστατη, με τα τραγούδια της να κινούνται ανάμεσα στο οικείο και το μυθικό ενώ ο λεπτός ήχος, σε συνδυασμό με τον έντονο στίχο σε βάζει σε μια mainstream ατμόσφαιρα".
Η Harvey έβρισκε πάντα χρόνο, να συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες. Μια από τις πιο γόνιμες συνεργασίες της ήταν με τον John Parish. Αυτή η συνεργασία απέφερε δύο άλμπουμ ("Dance Hall at Louse Point" το 1996 και "A Woman A Man Walked By" το 2009).
Η Harvey έχει εργαστεί πίσω από τη σκηνή, μιας και, ως παραγωγός, συνεργάστηκε με την ηθοποιό Tiffany Anders και την τραγουδίστρια Marianne Faithfull.

Πιο πρόσφατα, κυκλοφόρησε το "Let England Shake" (2011), στο οποίο πήρε μια πιο πολιτική στάση. Δήλωσε, για το άλμπουμ, σε έναν δημοσιογράφο ότι "είναι μια ματιά στο κόσμο και σε ότι συμβαίνει παγκόσμια, αλλά μιας και δεν αισθάνεται ότι έχει τα προσόντα, να εκφράσει, τραγουδώντας, πολιτική άποψη, τραγουδάει ως ανθρώπινο ον που επηρεάζεται από την πολιτική".
Έξω από τη μουσική, η Harvey εκφράζει τον εαυτό της και μέσα από την τέχνη της. Έχει δημιουργήσει και παρουσίασε πολλά έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά και, τώρα, συνεργάζεται με τον φωτορεπόρτερ Seamus Murphy σε ένα κοινό σχέδιο.

ΠΗΓΗ: http://www.biography.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου