Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Peter Tosh

O Peter Tosh, γεννήθηκε, ως Winston Hubert McIntosh, στις 19 Οκτωβρίου 1944, στο Westmoreland, της Τζαμάικα.
Από πολύ μικρός, ακούγοντας τους αμερικάνικους ραδιοφωνικούς σταθμούς έδειξε το ταλέντο του στο τραγούδι και έμαθε, μόνος του, να παίζει κιθάρα.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60, μετακόμισε στο Kingston όπου ζούσε πουλώντας χυμό ζαχαροκάλαμου, μ' ένα καλάθι, στο δρόμο. Ήταν τότε που γνώρισε τον Robert Nesta Marley (Bob Marley) και τον Neville O'Riley Livingston (Bunny Wailer). Και οι τρεις, άρχισαν να επισκέπτονται τον δάσκαλο φωνητικής Joe Higgs και, καθώς ανέπτυξαν τα μουσικά ταλέντα τους, αποφάσισαν, το 1962, να σχηματίσουν μια μπάντα που ονόμασαν "The Wailers".
Το τρίο, άρχισε να παίζει διασκευές αμερικάνικων pop επιτυχιών. Καθώς, σιγά-σιγά, μεγάλωνε η φήμη τους, ο ήχος των The Wailers άλλαξε και έγινε πιο ιδιαίτερος και οδηγήθηκε σ' αυτό που ονομάζουμε "reggae". Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι Wailers, στους οποίους, εν τω μεταξύ, είχαν προστεθεί αρκετά νέα μέλη, ήταν, σύμφωνα με ένα άρθρο στην εφημερίδα "The New York Times", "το πιο δημοφιλές, απ' όλα τα γκρουπ reggae".
Από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, οι Wailers έχουν πουλήσει πάνω από 250 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο και, στην Αγγλία μόνο, κυκλοφόρησαν, περισσότερα από 20, μεταξύ των οποίων επτά μπήκαν στο Top 10. Αλλά ο Tosh, μαζί με τον Bunny Wailer, αποχώρησαν απ' το γκρουπ το 1973. Ο Tosh άρχισε να παράγει τη δική του μουσική. Το 1976, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του, το "Legalize It", με την "CBS Records" και, την επόμενη χρονιά, το "Equal Rights". Και τα δύο άλμπουμ αντανακλούσαν την πίστη του Tosh στη θρησκεία Rastafari και στην επιθυμία του για νομιμοποίηση της μαριχουάνας.
Η προσωπική δουλειά του Tosh, τράβηξε την προσοχή των Mick Jagger και Keith Richards, των Rolling Stones, κι έτσι υπέγραψε συμβόλαιο με τη δική τους ετικέτα, το 1978. Επίσης, εμφανίστηκαν μαζί του στο άλμπουμ "Bush Doctor". Ο Jagger, μάλιστα έχει κάνει και ντουέτο με τον Tosh, στην επιτυχία των Temptations, "(You've Got to Walk and) Don't Look Back". Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει, ο Tosh, ευτύτερα γνωστός.
Η απογείωση της καριέρας του, τον ανάγκασε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, αλλά επέστρεφε, συχνά, στην Τζαμάικα για να δει την οικογένεια και τους φίλους του. Σε μια απ' αυτές τις επισκέψεις κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι, με την οικογένειά του και φίλους, έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας.
Ο Tosh υπέκυψε, αργότερα στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, άγρια ξυλοκοπημένος, στις 11 Σεπτεμβρίου 1987, σε ηλικία  42 ετών...


ΠΗΓΗ:www.biography.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου