Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Διονύσης Σαββόπουλος

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 Δεκεμβρίου 1944.

Εγκατέλειψε τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης προκειμένου να ασχοληθεί με το τραγούδι. Άρχισε την καριέρα του το 1964, με εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα. Κατά τη διάρκεια της χούντας φυλακίστηκε δύο φορές, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 1967.
Αυτοδίδακτος και ολιγογράφος εξέδωσε μέχρι στιγμής 14 κύκλους τραγουδιών σε δίσκους βινυλίου και ακτίνας. Εξέδωσε επίσης ζωντανές ηχογραφήσεις 5 ηχογραφήσεων και εμφανίσεών του. Όλοι οι δίσκοι του κυκλοφορούν και στο εξωτερικό, παντού όπου υπάρχει ελληνισμός.
Ταξίδεψε πολύ και έγραψε μουσική για τα θέατρα της Αθήνας, για την Επίδαυρο αλλά και για τον κινηματογράφο όπου κέρδισε βραβείο μουσικής για το Happy Day το 1976 αλλά  αρνήθηκε να το παραλάβει.
Παρουσίασε στη δισκογραφία, ως μουσικός παραγωγός, νεότερους και πρωτοεμφανιζόμενους συναδέλφους του.
Εξέδωσε 5 βιβλία με στίχους, παρτιτούρες και κείμενά του. Τον Δεκέμβριου του 2003 κυκλοφόρησε την επιτομή του συνόλου των στίχων του, καθώς και 2 βιβλία αφιερωμένα στη ζωή και το έργο του από τον Κώστα Μπλιάτκα και τον Δημήτρη Καράμπελα.  
Είχε κατά καιρούς δικές του σειρές εκπομπών, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο. Μία από αυτές ήταν και το «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι».
Ο Διovύσης Σαββόπoυλoς είναι μια από τις σημαvτικότερες μoρφές της ευρωπαϊκής κoυλτoύρας. Ως στιχουργός, έχει παίξει σημαvτικό ρόλο, σχηματίζovτας μια εvαλλακτική καλλιτεχvική πρoσέγγιση στη vέα επoχή της σύγχρovης μoυσικής, βασισμέvη στα εξαίρετα στοιχεία της λαϊκής μουσικής. Μέσα από τoυς ποιητικούς τoυ στίχoυς και τη μoυσική τoυ αvαζήτηση, έχει ασκήσει μεγάλη επιρρoή σε σύγχρovoύς τoυ και σε μεταγεvέστερoυς τραγoυδoπoιoύς, μεταφέρovτας και αvαμειγvύovτας εθvικoύς, βαλκαvικoύς και δυτικoύς ήχoυς με έvα πρoσωπικό και μovαδικό τρόπo.
Από τις 03.12.2010 έως 12.12.2010 ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε ρόλο «παραμυθά» και  μαζί με τους συνεργάτες του, κάλεσαν όλους όσους νιώθουν παιδιά «να πάψουν να είναι απλοί θεατές και να μπουν στην ιστορία ώστε να την κάνουν καινούρια».

ΠΗΓΗ: http://www.savvopoulos.net και  www.tralala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου