Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Nino Rota

Γόνος μουσικής οικογένειας, o Nino Rota γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1911, στο Μιλάνο.

Σπούδασε στο ωδείο της πόλης, ως παιδί - θαύμα, καθώς προτού καν συμπληρώσει τα 15 του χρόνια είχε συνθέσει μία όπερα κι ένα ορατόριο. Με προτροπή του διάσημου διευθυντή ορχήστρας Arturo Toscanini ο νεαρός Rota συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ.
Με τη μεγάλη οθόνη και τον κόσμο της ήλθε σε επαφή το 1933, όταν έγραψε τη μουσική για την ταινία του Raffaello Matarazzo "Treno Popolare".
19 χρόνια αργότερα αρχίζει η συνεργασία του με τον Federico Fellini στην ταινία "Lo sceicco bianco". Ακολουθεί μια γόνιμη και επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των δύο ανδρών, που κράτησε περίπου 30 χρόνια, με τον Rota να γράφει αξιομνημόνευτη μουσική για ταινίες, όπως οι "La Strada", "Dolce Vita" και «8 1/2».

Το 1968 έγραψε τη μουσική για την ταινία "Romeo And Julie" του  Franco Zeffirelli, το μουσικό θέμα της οποίας είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η καταξίωσή του έφθασε στο απόγειό της με την ταινία "The Godfather" του Francis Ford Coppola.
Το 1975 τιμήθηκε με Όσκαρ για τη μουσική του στο "The Godfather: Part II".

Η εργογραφία του Nino Rota, εκτός από τη μουσική που συνέθεσε για περίπου 150 ταινίες, περιλαμβάνει δέκα όπερες, πέντε μπαλέτα και πολλές συμφωνικές συνθέσεις.
Πέθανε στις 10 Απριλίου του 1979...

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου