Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Sinead O’Connor

H Sinead O’Connor γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1966, στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία.
Από τις πλέον αμφισβητούμενες γυναικείες παρουσίες στο χώρο της pop και του rock, συνέβαλε κατά πολύ στην ανάδειξη ενός πιο στιβαρού και κοινωνικοπολιτικά προβληματισμένου προφίλ όσον αφορά στη γυναίκα-τραγουδοποιό.
Η επαγγελματική της μουσική καριέρα ξεκινάει όταν συνάντησε τον ντράμερ του δημοφιλούς ιρλανδέζικου συγκροτήματος In Tua Nua, ο οποίος είναι συνδημιουργός της πρώτης της επιτυχίας “Take My Hand”. Στη διάρκεια μιας ερμηνείας, η Sinead τράβηξε την προσοχή των ιδιοκτητών μιας μικρής εταιρείας σήματος, που κυκλοφόρησαν το πρώτο της άλμπουμ "The Lion and the Cobra" το 1987.
Το άλμπουμ έγινε πολύ καλά δεκτό από την κριτική, η οποία γοητεύτηκε από την δυνατή και εκφραστική φωνή της τραγουδίστριας, από το βάθος και την συναισθηματικότητα των τραγουδιών της. Παρ’ όλο που τα τραγούδια της, προφανώς, δεν είναι στην ουσία τους εμπορικά, το άλμπουμ πούλησε 500 χιλιάδες αντίτυπα και έγινε πλατινένιο. Με το δεύτερο άλμπουμ της "I Do Not Want What I Haven’t Got", που κυκλοφόρησε το 1990, η Sinead O’Connor έγινε παγκοσμίως γνωστή. Η επιτυχία “Nothing Compares 2 U”, την οποία είχε γράψει ο Prince, εκτόξευσε το άλμπουμ στην κορυφή του περιοδικού "Βillboard" και εξασφάλισε στην ταλαντούχα Ιρλανδέζα τραγουδίστρια υποψηφιότητα καλύτερου άλμπουμ, καλύτερης ερμηνεύτριας και καλύτερου εναλλακτικού άλμπουμ.
Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού, κέρδισε το βραβείο της χρονιάς του MTV και η Sinead O’Connor κηρύχθηκε καλλιτέχνης της χρονιάς από το περιοδικό "Rolling Stone".
Το “Faith and Courage” (2000), πρώτο άλμπουμ της, από την εποχή του “Universal Mother” (1994) σηματοδότησε μια επανεμφάνισή της στα μουσικά δρώμενα, που όμως δεν έμελλε να διαρκέσει για πολύ.
Συμμετείχε στο σάουντρακ του φιλμ “The Captive” μαζί με τον Edge, κιθαρίστα των U2. Συνεργάστηκε επίσης με τους Prince, Peter Gabriel, The Chieftains, James, The The, Roger Waters κ.ά. Το Μάιο του 2003, με μια ανακοίνωση στον επίσημο δικτυακό της τόπο, η αινιγματική 37χρονη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός ενημέρωσε το κοινό για την αποφασή της να τερματίσει την καριέρα της στη μουσική, προκειμένου να αναπαυθεί μακριά από τη δημοσιότητα και τα βάρη που αυτή συνεπάγεται.
Τον Ιανουάριο του 2010, η O’Connor τραγούδησε ένα ντουέτο με την τραγουδίστρια της R&B, Mary J. Blige, με τίτλο “This Is To Mother You”.
Ανακοίνωσε επίσης, ότι δούλευε την ηχογράφηση ενός νέου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2012, και θα έχει τον τίτλο, "Home". Τον Οκτώβριο του 2011, δήλωσε ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας του άλμπουμ, που μετονομάστηκε σε "How About I Be Me And You Be You", ορίστηκε για τις 2 Φεβρουαρίου 2012. Το πρώτο single έχει τίτλο, “The Wolf is Getting Married”. Στη συνέχεια, οργάνωσε μια μεγάλη περιοδεία για την υποστήριξη του νέου της δίσκου “How About I Be Me (And You Be You)”. Όμως λίγο αργότερα η O’Connor ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα τον Απρίλη του 2012 πως δεν ένιωθε πολύ καλά, εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων μεταξύ του Δεκέμβρη του 2011 μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της περιοδείας της και των σχεδίων για όλο τον υπόλοιπο χρόνο του 2012. Το τραγούδι της “Lay Your Head Down”, σε στίχους του Brian Byrne και Glenn Close για το soundtrack της ταινίας του Albert Nobbs, βραβεύτηκε με το "Golden Globe Award" ως το “Καλύτερο Αυθεντικό τραγούδι”.
Αν και το ξυρισμένο κεφάλι της ήταν αρχικά ένας ισχυρισμός κατά των παραδοσιακών απόψεων των γυναικών, χρόνια αργότερα τα άφησε να ξαναμεγαλώσουν. Όταν ρωτήθηκε όμως αν ήταν η Enya, η O’Connor τα ξαναξύρισε! “Δεν αισθάνομαι εγώ, αν δεν έχω τα μαλλιά μου ξυρισμένα. Ακόμα κι αν γεράσω, θα τα έχω έτσι”, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.
Λίγο παραπάνω από 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ, που άφησε βαθιά σφραγίδα στη σύγχρονη μουσική σκηνή, η Sinead O’Connor εξακολουθεί να εκπλήσσει και να δίνει χαρά, να προκαλεί και να εμπνέει με την εξαιρετική φωνή της και την ενέργεια της μουσικής της.

ΠΗΓΗ: http://www.tralala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου