Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Alan Freed

Ο Alan Freed γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1921, στο Windber, της  Pennsylvania.
Όταν ήταν 12 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Salem, του Ohio.
Το 1945, κατάφερε να βρει δουλειά, ως εκφωνητής ειδήσεων και αθλητικών του WAKR, (ραδιόφωνο AM στο Akron) και μέχρι το 1950, είχε μετακινηθεί στο Cleveland και στο WJW.
Σε κάποια φάση, όταν δούλευε στο "Rendezvous Records", το μεγαλύτερο  δισκάδικο του Cleveland, παρουσιάστηκε το φαινόμενο που μεγάλος αριθμός λευκών νέων αγόραζε δίσκους R&B, αυτό που, στη συνέχεια, ονόμασαν "race records". Κατόπιν προτάσεως του Leo Mintz, ιδιοκτήτη του καταστήματος, ο Freed άρχισε να παίζει μουσική, αργά το βράδυ, σε μια εκπομπή του WJW που ονόμαζε "Moondog Rock 'n' roll party". Ήταν ο πρώτος λευκός deejay στη βόρεια ακτή που έπαιζε δίσκους rhythm & blues. Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός του, που έπαιζε τους αγαπημένους του δίσκους, ώστε κρατούσε το ρυθμό, χτυπώντας, από δίπλα, τα χέρια του σ' ένα τηλεφωνικό κατάλογο.
Η εκπομπή έγινε, γρήγορα, εξαιρετικά δημοφιλής και με δεδομένη την συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων των R&B δίσκων, ο Mintz αποφάσισε, πως η μουσική χρειάζεται ένα καινούριο όνομα. 
Ο Freed το ονόμασε "rock and roll", επειδή αυτός ο όρος "υποδηλώνει τον κυλιόμενο διογκούμενο ρυθμό της μουσικής", όπως είχε πει. Ο όρος δεν ήταν καινούριος (είχε χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει το σεξ για κάποιο διάστημα), αλλά ο Freed ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε σ' αυτή τη νέα μουσική με αυτό το όνομα, και ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός deejay που χρησιμοποίησε τον όρο. 
Το επόμενο έτος, οι Freed και Mintz με την υποστήριξη του Lew Platt αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη διοργάνωση μιας συναυλίας με αυτό το πρόσφατα δημοφιλές είδος μουσικής. Η συναυλία έγινε στις 21 Μαρτίου του 1952, στο "Cleveland Arena", ένα κλειστό αθλητικό χώρο, το "Coronation Ball Moondog", όπως ονομάστηκε, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη rock and roll συναυλία που έγινε ποτέ στ χώρα. Συμμετείχαν, οι "Dominoes", "Paul Williams and the Hucklebuckers", "Tiny Grimes and the Rocking Highlanders", Danny Cobb, Varetta Dillard και άλλουςι καλλιτέχνες. Τη συναυλία παρακολούθησαν περίπου 25.000 οπαδοί, σ' ένα χώροχωρητικότητας μόνο 10.000.
Ο Freed συνέχισε τη διοργάνωση rock and roll shows στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των "Moondog Maytime Ball" και "Sunday Teenagers’ Matinee", αλλά, πλέον, σε γήπεδο.
Μετά την κατάκτηση του Cleveland, ο Freed πήρε μια εκπομπή στο WINS της Νέας Υόρκης, τον Αύγουστο του 1954 κι έτσι θα μπορούσε να ακουστεί στις περισσότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Το περιοδικό "Billboard", αποκαλεί τον Freed "the undisputed king of radio programming".
Κατά τη διάρκεια του 1956 και του 1957, ο Freed εμφανίστηκε σε τέσσερις ταινίες: "Rock Around the Clock", με τον Bill Haley και τους "Comets", "Don’t Knock the Rock", με τον Little Richard και τον Haley, "Rock, Rock, Rock", με τον Chuck Berryκαι "Mr. Rock and Roll".
Ενώ στη Νέα Υόρκη, ο Freed συνέχισε επίσης τη διάδοση του rock and roll και μέσω της τηλεόρασης και με μια all-star γιορτή στο "Paramount Theater" του Brooklyn, οι συναυλίες στο στάδιο, παραμένουν τα κύρια "rock and roll shows" της εποχής.
Αργότερα το πράγμα μπερδεύτηκε, γιατί οι δισκογραφικές εταιρίες άρχισαν να εμπλέκονται στη δημοφιλία της μουσικής, πλρώνοντας ορισμένους deejays, για να παίζουν συγκεκριμένους δίσκους. Ο Freed κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στο συγκεκριμένο "παιχνίδι", μια κατηγορία που αρνήθηκε, υποστηρίζοντας, ότι δεν θα έπαιζε ποτέ ένα δίσκο που δεν του άρεσε.
Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1965, στην ηλικία των 43...

ΠΗΓΗ: https://rockhall.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου