Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Sam Cooke

Ο Samuel Cook γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1931 στο Clarksdale, του Mississippi.
Αργότερα πρόσθεσε ένα “e” στο τέλος του ονόματος του, αν και κανείς δεν ξέρει τον ακριβή λόγο. Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά της Annie Mae και του Reverend Charles Cook. Ο αδελφός του, L.C., έγινε μέλος του συγκροτήματος Johnny Keyes and the Magnificents.
Η οικογένεια μετακόμισε στο Σικάγο το 1993. Ο Cooke παρακολούθησε μαθήματα στο σχολείο Wendell Phillips Academy στο Chicago, στο ίδιο σχολείο που βρισκόταν και η Nat “King” Cole λίγα χρόνια νωρίτερα.
Ο Cooke ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας gospel με τα αδέλφια του σε ένα συγκρότημα με το όνομα The Singing Children όταν ήταν ακόμα 9 χρονών.
Έγινε για πρώτη φορά γνωστός ως κεντρικός τραγουδιστής με τους Highway QC’s ως έφηβος, μπαίνοντας στο συγκρότημα ενώ ήταν ακόμα 14.
Το 1950, αντικατέστησε τον gospel τενόρο R.H. Harris κεντρικό τραγουδιστή του συγκροτήματος The Soul Stirrers. Υπό την ηγεσία του, το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική Specialty Records και ηχογράφησαν τις επιτυχίες “Peace in the Valley”, “How Far Am I From Canaan?”, “Jesus Paid the Debt”, και “One More River”, ανάμεσα σε πολλά ακόμη gospel τραγούδια, μερικά από τα οποία έγγραψε ο ίδιος. Λέγεται πως ο Cooke ήταν αυτός που τράβηξε την προσοχή του νέου ακροατηρίου προς τη gospel μουσική, κυρίως κορίτσια, που θα έτρεχαν πάνω στη σκηνή όταν εμφανιζόταν.
Το πρώτο του single, “Lovable” (1956) το οποίο ήταν μια διασκευή του gospel τραγουδιού “Wonderful”, το κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο “Dale Cook”, προκειμένου να παραπλανήσει τους fan της gospel.
Τότε ήταν πολύ επικίνδυνος ο στιγματισμός εναντίον των gospel τραγουδιστών. Εντούτοις, δεν κατάφερε να ξεγελάσει κανέναν, τα φωνητικά του Cooke αναγνωρίστηκαν πολύ εύκολα. Ο Art Rupe, ο υπεύθυνος της Specialty Records, της δισκογραφικής των Soul Stirrers, έδωσε την συγκατάθεσή του στον Cooke να ηχογραφήσει μουσική gospel με το κανονικό του όνομα, αν και δεν ήταν τόσο χαρούμενος για τις μουσικές επιλογές του Cooke και του παραγωγού του, Bumps Blackwell. Ο Rupe περίμενε πως η μουσική του Cooke θα ήταν παρόμοια με ενός άλλου καλλιτέχνη της δισκογραφικής Specialty Records, τον Little Richard, που ασχολούνταν με το ίδιο είδος μουσικής. Όταν όμως μια μέρα κατά λάθος έτυχε να βρεθεί στο στούντιο ηχογράφησης και άκουσε τον Cooke σε μια διασκευή του Gershwin, άλλαξε γνώμη. Ύστερα λοιπόν από μια διαφωνία μεταξύ του Rupe και του Blackwell, αυτός μαζί με τον Cooke εγκατέλειψαν τη δισκογραφική.
Το 1957, ο Cooke εμφανίστηκε στην εκπομπή του ABC, The Guy Mitchell Show. Την ίδια χρονιά υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική Keen Records. Η πρώτη του κυκλοφορία, με τίτλο “You Send Me”, παρέμεινε έξι ολόκληρες βδομάδες στη κορυφή των Billboard R&B charts και τρεις βδομάδες στα Billboard pop charts.
Το 1961, ο Cooke δημιούργησε τη δική του δισκογραφική, SAR Records, με τον J.W. Alexander και τον μάνατζερ του, Roy Crain. Η δισκογραφική σύντομα συμπεριέλαβε τους The Simms Twins, The Valentinos, Bobby Womack, και τον Johnnie Taylor. Τότε, συνέχισε δημιουργώντας μια διαφημιστική φίρμα, και άφησε τον Keen να υπογράψει με την RCA Victor. Ένα από τα πρώτα του RCA singles ήταν η επιτυχία “Chain Gang”. Έφτασε τη δεύτερη θέση στα Billboard pop chart, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμα, όπως το “Sad Mood”, “Bring it on Home to Me” (με τον Lou Rawls ως δεύτερη φωνή), “Another Saturday Night” και “Twistin’ the Night Away”.
Όπως πολλοί R&B καλλιτέχνες της εποχής αυτής, ο Cooke επικεντρώθηκε στα singles. Συνολικά είχε 29 top-40 hits στα pop charts, και ακόμη περισσότερες στα R&B charts. Ήταν ένας παραγωγικός συνθέτης και έγραψε τα περισσότερα από τα τραγούδια που εκτέλεσε. Εκτός από την κυκλοφορία κυρίως singles, κυκλοφόρησε επίσης το 1963, τον δίσκο με τίτλο “Night Beat”, και το στούντιο άλμπουμ “Ain’t That Good News”, το 1964.
Στις 11 Δεκεμβρίου του 1964, ο Cooke πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον διαχειριστή του Hacienda Motel στο Λος Άντζελες, στη Καλιφόρνια, σε ηλικία 33 ετών...

ΠΗΓΗ: www.tralala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου