Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Django Reinhardt

Ο Jean "Django" Reinhardt γεννήθηκε, στις 23 Ιανουαρίου 1910, στο Βέλγιο από τσιγγάνους γονείς και από μικρός άρχισε να παίζει βιολί και μπάντζο πριν περάσει στη μεγάλη του αγάπη, την κιθάρα.
Μεγάλωσε σε τσιγγάνικους καταυλισμούς μέσα σε ακραία φτώχεια και στα 18 του είχε ένα ατύχημα που παραλίγο να του στοιχίσει πολύ ακριβά.
Η σκηνή στην οποία έμενε με τη γυναίκα του πήρε φωτιά και ο ίδιος υπέστη εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού σε πολλά μέρη του σώματός του. Οι γιατροί θέλησαν να του κόψουν το ένα πόδι, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε εγκαταλείποντας το νοσοκομείο.
Με δυο δάχτυλα του αριστερού του χεριού σχεδόν παράλυτα, ο Django, αναγκάστηκε να μάθει από την αρχή πώς να παίζει την κιθάρα, όντας υποχρεωμένος να σολάρει πλέον μόνο με τα υπόλοιπα δυο δάχτυλα.
Το 1934 γεννήθηκε στο Παρίσι το "Quintette du Hot Club de France", κάτι που προέκυψε σχεδόν τυχαία, όταν ο Django συναντήθηκε με τον βιολιστή Stéphane Grappelli σε μια ορχήστρα που έπαιζε στο Ξενοδοχείο Cambridge. Στο "Quintette du Hot Club de France" και κρατώντας ο ίδιος το σολιστικό μέρος, έβαλε δυο ακόμα κιθάρες να κρατούν ρυθμό από πίσω, δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά το πασίγνωστο σήμερα concept της "lead guitar" και της "rhythm guitar". Η πρώτη τους ηχογράφηση των Dinah, Tiger Rag, Oh Lady be Good, and I Saw Stars προκάλεσε αίσθηση και προχώρησαν σε δεκάδες άλλες με επιτυχία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.Το κουιντέτο θεωρείται το σημαντικότερο σχήμα jazz που βασίστηκε μόνο σε έγχορδα. Αργότερα ο Django πρόσθεσε στις μπάντες του και άλλα όργανα, όπως κλαρινέτο, μπάσο, σαξόφωνο, πιάνο και ντραμς.
Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε το Quintette, να περιοδεύει στην Αγγλία. Ο Grappelli παρέμεινε εκεί και ο Django Reinhardt επέστρεψε στην Γαλλία για να συνεχίσει να ηχογραφεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, με το κλαρίνο του Hubert Rostaing να αντικαθιστά το βιολί του Grappelli. Μετά τον πόλεμο ωστόσο, ξανασυναντήθηκαν και ηχογράφησαν πάλι μαζί.
Το 1946, για σύντομο χρονικό διάστημα, περιόδευσε με τον Duke Ellington στις ΗΠΑ, για να επιστρέψει στο Παρίσι.
Το 1948 ηχογραφεί έναν από τους σημαντικότερους δίσκους του, το "Djangology".
Συνεργάστηκε με την ορχήστρα του Duke Ellington και ήταν από τους πρώτους που κατανόησαν τις μουσικές φόρμες των Dizzy Gillespie και Charlie Parker. Ο ίδιος θεωρείται σήμερα ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της jazz και το παίξιμό του επηρέασε πολλούς μεγάλους βιρτουόζους. Οι Carlos Santana, B. B. King, Jerry Garcia, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Mark Knopfler, Wes Montgomery, Peter Frampton, Jeff Beck, George Benson και Robert Fripp είναι μόνο μερικοί από αυτούς.
Η μουσική των Eddie Lang και Joe Venuti, Louis Armstrong και Duke Ellington τον επηρέασε βαθιά και μέσα της βρήκε όλο το χώρο για να αναπτύξει το εκπληκτικό ταλέντο του στον αυτοσχεδιασμό. Εκτός από την δεινότητα του στον αυτοσχεδιασμό και ως οργανοπαίχτης ήταν και εμπνευσμένος συνθέτης, αφήνοντας πίσω του μεγάλο αριθμό εξαιρετικών μουσικών κομματιών. Παρόλα αυτά, αφού ο ίδιος δεν γνώριζε γραφή και ανάγνωση, επαφίονταν στους άλλους το αν θα καταγραφόταν σωστά η ιδέα του.
Πέθανε στις 16 Μαϊου 1953, στο Παρίσι, από εγκεφαλικό σε ηλικία 43 ετών...

ΠΗΓΗ: www.tralala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου