Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

John Belushi

Ο John Adam Belushi, γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1949 στο Σικάγο, της πολιτείας Ιλινόις.

Ήταν γιος της Agnes Demetri (πατρικό Samaras), ταμία στο επάγγελμα και Αμερικανο-αλβανίδα πρώτης γενιάς, και του  Adam Anastos Belushi, ενός Αλβανού μετανάστη και ιδιοκτήτη εστιατορίου. 
Ο Belushi μεγάλωσε στους κόλπους της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Wheaton, έξω από το Σικάγο.
Ήταν μέλος της ομάδας ράγκμπι του σχολείου του, ενώ αργότερα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Γουαιτγουότερ και στο Κολέγιο του Ντουπέιτζ κοντά στο Σικάγο. 
Πρώτος σταθμός της καριέρας του ηθοποιού ήταν η συμμετοχή του στη θεατρική ομάδα «The Second City» στο Σικάγο.
Χάρις στην επιτυχημένη μίμηση του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο εμφανίζεται στη σκηνή ο μουσικός Joe Cocker, τον προσέλαβαν στο «National Lampoon's Lemmings», μια παρωδία του Woodstock, που ανέβηκε εκτός Μπρόντγουεϊ το 1972. 
Από το 1973 μέχρι το 1975, η National Lampoon Inc. έβγαλε στον αέρα την «The National Lampoon Radio Hour», ένα ημίωρο κωμικό πρόγραμμα που μετέδιδαν σε όλη τη χώρα περίπου 600 σταθμοί. Όταν ο αρχικός επικεφαλής της προσπάθειας Μάικλ Ο’ Ντόνογκ παραιτήθηκε το 1974, ο Belushi πήρε τα ηνία μέχρι το τέλος του σόου.
Ο Belushi, παντρεύτηκε την Judith Belushi-Pisano, μια από τους παραγωγούς του The Radio Hour. Μια σειρά από κωμικά σκετς που πρωτοπαρουσιάστηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή μεταφέρθηκαν αργότερα στην τηλεόραση στα πλαίσια του «Saturday Night Live».
Kέρδισε τη μεγάλη του φήμη για τη δουλειά του στα πλαίσια της τηλεοπτικής εκπομπής «Saturday Night Live», στην οποία ξεκίνησε να συμμετέχει σαν μέλος του αρχικού καστ το 1975. 
Την περίοδο που η εκπομπή ήταν στον αέρα, γύρισε και μια από τις γνωστότερες ταινίες του, το «Animal House» (1978). 
Όπως τονίζουν πολλές βιογραφίες του, στα τριακοστά του γενέθλια (το 1979), ταινία του βρισκόταν στο Νο1 στις ΗΠΑ («Animal House»), μουσικό του άλμπουμ βρισκόταν επίσης στο Νο1 («The Blues Brothers: Briefcase Full of Blues»), ενώ το «Saturday Night Live» ήταν το βραδινό τηλεοπτικό πρόγραμμα με τις καλύτερες κριτικές. 
Ενώ γύριζε το «Animal House» ο Μπελούσι εμφανίστηκε στο Κολλέγιο Ίθακα το 1976. Όταν τον παρουσίασαν ανέβηκε στη σκηνή με ένα αλυσοπρίονο και έκοψε το βάθρο στα δύο. Όταν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο αγαπημένος του παρουσιαστής του «Saturday Night Live» μέχρι τότε, εκείνος ονόμασε τον Robert Klein.
Σε μια συνέντευξη σχετικά με τον Belushi, ο Dan Aykroyd διηγήθηκε ιστορίες όπου ο Belushi, έχοντας τελειώσει πρόβες για το «Saturday Night Live», απλά πήγαινε ακάλεστος σε κοντινά σπίτια γνωστών και αγνώστων, ψάχνοντας παντού για φαγητό ή πέφτοντας για ύπνο, καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό του την επομένη από τους συνεργάτες του.
Αυτή ήταν η έμπνευση για ένα σκετς με τίτλο «The Thing That Wouldn't Leave», στο οποίο ο Belushi βασανίζει ένα ζευγάρι στο σπίτι τους, ψάχνοντας σνακ, εφημερίδες και περιοδικά για να διαβάσει, και παίρνοντας τον έλεγχο του τηλεκοντρόλ.
Ο Aykroyd τον αποκάλεσε «μουσαφίρη της Αμερικής».
Την περίοδο που η τηλεοπτική εκπομπή ήταν στον αέρα, ο Belushi έπαιξε σε μια ταινία μικρού μήκους του σεναριογράφου της,Tom Schiller, με τίτλο «Don't Look Back In Anger», όπου υποδύεται τον εαυτό του σε μεγάλη ηλικία να επισκέπτεται τους τάφους των παλαιών συνεργατών του και να αποκαλύπτει πως ο λόγος που είναι ακόμη ζωντανός ήταν γιατί είναι χορευτής. Κι έπειτα αρχίζει να χορεύει στους τάφους των πρώην συντρόφων του.
Ειρωνικά, ο Belushi ήταν ο πρώτος από τα μέλη του «Saturday Night Live» που πέθανε.
Αποχώρησε από την εκπομπή το 1979 για να ακολουθήσει καριέρα στον κινηματογράφο.
Γύρισε τέσσερις ακόμη ταινίες, τις τρεις από τις οποίες, «1941», «Neighbors» και «The Blues Brothers» με τον συνεργάτη του στην τηλεόραση, Dan Aykroyd.
Στις 5 Μαρτίου 1982, ο Belushi, σε ηλικία 33 ετών, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του, πληρώνοντας το πάθος του για τα ναρκωτικά...

ΠΗΓΗ: http://www.ishow.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου