Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Paul McCartney


Ο Sir James Paul McCartney γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1942, στο Liverpool, της Αγγλίας. 

Ο πατέρας του έπαιζε πιάνο σε μια τοπική τζαζ μπάντα και τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τη μουσική· έτσι ο Paul άρχισε σε μικρή ηλικία τα μαθήματα μουσικής, αλλά σύντομα άρχισε εμπειρικά, διαθέτοντας "μουσικό αυτί", να μαθαίνει ισπανική κιθάρα, τρομπέτα και πιάνο.
Το 1957, συνάντησε τον John Lennon σε ένα φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής όπου ήταν και οι δύο μέλη κάποιας χορωδίας. Αυτή η συνάντηση ήταν σημαδιακή, γιατί έφερε αργότερα την συνεργασία τους, με τη συμμετοχή του McCartney στη μπάντα του Lennon, Quarrymen, η οποία, μέχρι το 1960, αλλάζοντας μέλη και ονόματα, κατέληξε στο "the Beatles".
Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας γεμάτη πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις, οι Beatles εξέφρασαν τις ελπίδες της γενιάς τους για την ειρήνη, την αγάπη και το rock 'n' roll. Ο McCartney θα γράψει περισσότερα κομμάτια για την μπάντα από κάθε άλλο μέλος της. Τραγούδια όπως τα "Yesterday", "Hey Jude", "Let It Be", "Yellow Submarine" και "Hello, Goodbye», θα αποτελέσουν το soundtrack μιας γενιάς.
Όταν το 1970 οι Beatles διαλύθηκαν, ο McCartney ήταν ο πρώτος από το γκρουπ που κυκλοφόρησε solo album, το "McCartney", που παρά τις ανάμεικτες κριτικές σημείωσε μεγάλη επιτυχία, πράγμα που έδωσε φτερά στον McCartney κι έφτιαξε τους "Wings", μια μπάντα που θα είναι δημοφιλής σ’ όλη τη δεκαετία του 70, με πολλές επιτυχίες και δύο βραβεία Grammy.
Η δεκαετία του 80, δεν ήταν καλή για τον McCartney· μια σύλληψη για κατοχή μαριχουάνας στην Ιαπωνία και η δολοφονία του John Lennon είχαν σαν αποτέλεσμα το σταμάτημα των εμφανίσεών του και περιοδειών μέχρι το 1989.
Στη δεκαετία του 90, ο McCartney συνεργάστηκε με τον Harrison και τον Starr σε ενα ντοκιμαντέρ για τους Beatles.
Το 2012 κυκλοφόρησε το "Kisses on the Bottom", που περιείχε μερικά απ’ τα αγαπημένα του τραγούδια της παιδικής του ηληκίας, όπως  "It's Only a Paper Moon" και "My Valentine".
Αργότερα εμφανίστηκε σε μια συναυλία, στο Hyde Park του Λονδίνου, με τον Bruce Springsteen και τραγούδησαν μαζί επιτυχίες των Beatles, όπως "I Saw Her Standing There" και "Twist and Shout". Δυστυχώς αυτή η εντυπωσιακή συναυλία διακόπηκε, όταν οι διοργανωτές της έκλεισαν τα μικρόφωνα, του Springsteen και του McCartney, επειδή είχε περάσει η ώρα…
Το 2013 εμφανίστηκε στο Bonnaroo Music & Arts Festival μια τετραήμερη εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Manchester, του Tennessee.
Ο McCartney, αναμφισβήτητα, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της pop μουσικής και για την προσφορά του στον rock 'n' roll πολιτισμό, έχει χρηστεί συνεργάτης στο Royal College of Music ενώ έχει και τη θέση του στο Rock and Roll Hall of Fame. ΠΗΓΗ: http://www.biography.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου