Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Lyn Collins

Η Gloria Lyn Collins γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1948, και μεγάλωσε στο Abilene, του Texas. 
Στα 14 ηχογραφεί το πρώτο της σίνγκλ, με τίτλο "Unlucky in Love".

Το 1968 βλέπει τον James Brown σε μια συναυλία κι αυτό την κάνει να ετοιμάσει ένα demo και να του στείλει την κασέτα. Στον Brown άρεσε αυτό που άκουσε και όταν, ένα χρόνο αργότερα η βασική τραγουδίστρια του James Brown, Marva Whitney ζήτησε να αποχωρήσει φάνηκε ότι ο δρόμος άνοιγε για την Collins· πριν όμως προλάβει να ενταχθεί στο γκρουπ, εμφανίστηκε η πρώην τραγουδίστρια του Brown, Vicki Anderson και υπέγραψε συμβόλαιο για δυο χρόνια.
Τον Φεβρουάριο του 1971 κι ενώ περιμένει για μια θέση δίπλα στον Brown, βρίσκεται να ηχογραφεί μαζί του στο Macon, της Georgia πέντε κομμάτια, μεταξύ των οποίων τα "Wheels of Life" και "Just Won't Do Right", που κυκλοφόρησαν σε 45άρι με την ετικέτα του Brown, "People Records", της εταιρίας Polydor. Λίγους μήνες αργότερα, η Anderson άφησε το σχήμα κι έτσι η θέση περίμενε την Collins που ήταν μόλις 23 με μια φωνή βγαλμένη απ’ την παλιά σχολή των gospels, κάτι που έκανε τον Brown να της δώσει το παρατσούκλι 'Female Preacher'. Η ίδια δήλωσε αργότερα στο "Billboard", για κείνη την εποχή: "Ήμασταν funky όταν η λέξη ‘funk’ δεν θα μπορούσε καν να συζητηθεί," 
Το 1972, η Collins κυκλοφόρησε το single "Think (About It)", ένα βαθιά funk κομμάτι και παράλληλα ένα φεμινιστικό ύμνο λόγω των σκληρών στίχων του, που μιλάνε ενάντια στους άνδρες που εκμεταλλεύονται γυναίκες.  Άλλοι υποστηρίζουν ότι γράφτηκε απ’ τον Brown, κι άλλοι απ’ την Collins. 
Το ντεμπούτο άλμπουμ της Collins, που ονομάζονται επίσης "Think (About It)", κυκλοφόρησε το 1972 στην ετικέτα "People Records" της Polydor, με παραγωγή του Brown. Ήταν εννιά τραγούδια γραμμένα από τον ίδιο. Ωστόσο, ήταν το όνομα της Collins στο εξώφυλλο. Η Collins έκανε, επίσης, αρκετές διασκευές συμπεριλαμβανομένου του "Ain't No Sunshine" του Bill Withers καθώς μια ασυνήθιστη απόδοση του κλασσικού "Fly Me to the Moon".
Το 1975, έρχεται το δεύτερο άλμπουμ της, με τίτλο "Come Check Me Out If You Don't Know Me By Now" στο οποίο αποκαλύπτονται όλες οι φωνητικές δυνατότητες της Collins·  
Το 1976, αποχώρησε από το σχήμα του Brown, εγκαταστάθηκε στο Los Angeles και άρχισε να δουλεύει στα γραφεία της "Record Plant Recording Studios"· ωστόσο, η αγάπη της για το τραγούδι την οδήγησε σε συνεργασίες, ως back-up singer, με μεγάλους καλλιτέχνες,  όπως η Dionne Warwick, ο Rod Stewart, και ο Al Green. 
Τον Φεβρουάριο του 2005 η Collins ξεκινάει μια solo περιοδεία στην Ευρώπη και για τρεις εβδομάδες εμφανίζεται στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία· ο κόσμος που πάει να τη δει κρατάει τα εξώφυλλα των δίσκων της και της ζητάει να τα υπογράψει, κάνοντάς την να δακρύσει πάνω στη σκηνή.
Δυστυχώς είναι οι τελευταίες της εμφανίσεις, γιατί στις 13 Μάρτη πεθαίνει και ήταν μόνο 56… 
ΠΗΓΗ: http://biography.jrank.org/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου