Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Miles Davis



Ο  Miles Dewey Davis III γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1926. Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μουσικούς που άσκησαν σημαντική επίδραση στη μουσική του 20ού αιώνα. Μαζί με τα συγκροτήματα που έπαιξε κατά καιρούς, υπήρξε πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της μουσικής jazz, του bebop, της cool jazz, του hard bop, της modal jazz και της jazz fusion.

Ο Miles  μεγάλωσε στο Saint Louis. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η οικογένειά του ήταν εύπορη. Στα 13 του έπιασε στα χέρια του την πρώτη του τρομπέτα. Στο βιβλίο του ο Miles  περιγράφει τα έντονα συναισθήματα που έζησε εκείνη τη στιγμή. Η δεξιοτεχνία του στο όργανο αναπτύχθηκε ταχύτατα και το μουσικό του στυλ επηρεάστηκε από μουσικούς όπως οι Clark Terry, Charles Parker, Billy Eckstine αλλά κυρίως, τον Dizzy Gillespie. Η συναυλία του Dizzy Gillespie στο Saint Louis, όταν ο Miles ήταν 15 χρονών ήταν μια μουσική αποκάλυψη για κείνον.  Έκτοτε το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να πάει στη Νέα Υόρκη και να παίξει jazz. Στα 18 του βρίσκοταν ήδη εκεί.
Το 1950 ο Miles Davis εξέδωσε τον δίσκο “ Birth of the Cool”, ο οποίος εισήγαγε ένα νέο έιδος jazz και διαφοροποιήθηκε από το hard bop. Το 1969 εξέδωσε τον δίσκο ορόσημο “Bitches Brew”, επηρεασμένος από την μουσική των James Brown, Jimi Hendrix και Sly and the Family Stone. Μέχρι και την χρονιά του θανάτου του το 1991, συνέχισε να αναδεικνύει μουσικά ταλέντα και να εφευρίσκει νέα μουσικά είδη. Μάλιστα, το 1991 εξέδωσε το “Doo-Bop”, που συνδύασε την τρομπέτα του με hip hop.
Ο Miles Davis πέρασε στην Rock and Roll Hall of Fame το 2006,  ως "μία από τις μορφές κλειδιά στην ιστορία της jazz". Στις 7 Οκτωβρίου, 2008, το άλμπουμ του 1959 “Kind of Blue” έλαβε το τέταρτο πλατινένιο βραβείο της Recording Industry Association of America (RIAA), για τέσσερα εκατομμύρια πωλήσεις στις Η.Π.Α. Στις 15 Δεκεμβρίου, 2009, ο Οίκος των Αντιπροσώπων πέρασε συμβολικό ψήφισμα αναγνώρισης του άλμπουμ Kind of Blue, "τιμώντας το κορυφαίο έργο και επιβεβαιώνοντας την τζαζ ως εθνικό θησαυρό"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου