Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Benny Goodman

Ο Benny Goodman, ο επονομαζόμενος "The King of Swing", γεννήθηκε στο Chicago στις 30 Μάρτη του 1909 από γονείς Ρώσους μετανάστες. 
Ήταν ένας απ’ τους σημαντικότερους μουσικούς της  jazz και θεωρείτε ένας απ’ τους μεγαλύτερους μαέστρους στην ιστορία της μουσικής.
Άρχισε τις μουσικές σπουδές του στην ηλικία των 10 ετών και γρήγορα διακρίθηκε στο όργανό του (κλαρινέτο) κάνοντας το επαγγελματικό ντεμπούτο του δυο χρόνια αργότερα· στα 14 του, δε, έγινε μέλος της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Μουσικών (American Federation of Musicians)
Στα 16 του μετακομίζει στο Los Angeles για να γίνει μέλος της μπάντας του Ben Pollack, στην οποία έμεινε πολλά χρόνια και έγινε ένας απ’ τους κορυφαίους σολίστ.
Το 1928 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “ A Jazz Holiday”.
Στη συνέχεια, εγκαταλείπει  τη μπάντα και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη τον  επόμενο χρόνο.
Εκεί έπαιξε σε ορχήστρες στο ραδιόφωνο, σε ηχογραφήσεις και σε παραστάσεις του Broadway.
Συνεργάστηκε, επίσης στη Νέα Υόρκη με μύθους όπως οι Fats Waller, Ted Lewis, και Bessie Smith.
Το 1931 παίρνει το βάπτισμα της επιτυχίας των charts με δικό του τραγούδι,  το  "He's Not Worth Your Tears", που τραγούδησε ο Scrappy Lambert.
Το 1933 συνεργάζεται με την τραγουδίστρια Billie Holiday και η συνεργασία αυτή φέρνει τον επόμενο χρόνο επιτυχίες σαν τα "Riffin' the Scotch" και "Ain't Cha Glad?".
Την ίδια χρονιά εμφανίζεται και ως  bandleader της “The Benny Goodman Orchestra”, με μια συναυλία στο  “Billy Rose's Music Hall”.
Ήταν ο πρώτος που τόλμησε να ενσωματώσει στις ορχήστρες του έγχρωμους μουσικούς, την εποχή που η δημοτικότητά του ήταν στα ύψη και το swing, η πιο δημοφιλής μουσική.
Μ’ αυτή την ορχήστρα έχει και το πρώτο νούμερο 1 με το ορχηστρικό  "Moonglow".
Το σήμα κατατεθέν του, όμως, υπήρξε το "Sing, Sing, Sing (with a Swing)".
Η ορχήστρα του, σημειωτέον, ήταν η πρώτη  jazz μπάντα που έπαιξε στο Carnegie Hall, το 1938.
Πέθανε στις 13 Ιουνίου του 1986 στη Νέα Υόρκη, λίγο καιρό μετά τη βράβευσή του με βραβείο Grammy.
Το 1996 απεικονίστηκε σε γραμματόσημο της σειράς “ Legends of American Music”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου